Provozuje:
Juris Real Estate

Metropole vytvoří seznam dětských dlužníků a zastaví jejich exekuce.

Praha vypracuje seznam dětských dlužníků do 15 let v hlavním městě, jejichž závazky se týkají magistrátu či městských organizací. Pak zastaví exekuce a dlužníkům odpustí tzv. příslušenství, samotný dluh nikoliv.

Metropole vytvoří seznam dětských dlužníků a zastaví jejich exekuce.

autor. JURIS REAL (Zdroj: Právní prostor)

Praha vypracuje seznam dětských dlužníků do 15 let v hlavním městě, jejichž závazky se týkají magistrátu či městských organizací. Pak zastaví exekuce a dlužníkům odpustí tzv. příslušenství, samotný dluh nikoliv.

Hlavní město rovněž vypracuje metodiku vymáhání dluhů. Rozhodli o tom pražští zastupitelé. Na koho přesně se rozhodnutí vztahuje a jak bude metropole postupovat, teprve magistrát rozhodne.

Sněmovna aktuálně projednává legislativní návrh novely zákona, podle něhož by dluhy dětí do 15 let pro futuro (do budoucna) mohly ex lege (ze zákona) přejít na jejich zákonného zástupce či osobu, která je má v péči.

V Praze se teď eviduje 186 dětských exekucí, není ale jasné, které děti dluží městu a jeho firmám a organizacím. "Víme, kolik jich je v Praze, ale nevíme, které se týkají hlavního města, dopravního podniku a dalších jeho společností," sdělil opoziční zastupitel Patrik Nacher (ANO), jenž návrh zastupitelům předložil. "Nejde o odpuštění dluhu jako jistiny, ale toho nakynutého příslušenství," dodal. Radní Hana Marvanová (za STAN) v diskusi kritizovala současný způsob vymáhání dluhů prostřednictvím soudních exekutorů, který způsobuje zvyšování částek. Podporuje, aby hlavní město a jeho společnosti primárně využívaly jiné nástroje. Jako příklad uvedla dohodu městské policie s celní správou, která podle ní dluhy vymáhá citlivěji. Ještě před jednáním pak řekla, že oslovila příspěvkové organizace, městské firmy a odbory magistrátu a již shromažďuje nutné podklady.

V tuzemsku čelí exekucím přes 6 500 dětí a další desetitisíce dospělých si svoje dluhy přinesly z dětství. Dluhy typicky vznikly kvůli nezaplaceným poplatkům za komunální odpad, nevrácení či poškození knihy v knihovně, faktuře za telekomunikační služby či kvůli jízdě načerno.

Opoziční zastupitel Ondřej Martan (ODS) konstatoval, že k tomu, aby se hlavní město chovalo jako řádný hospodář, musí dluhy vymáhat. "Kdo se bude zabývat vymáháním dluhu?" řekl. Podle Marvanové bude hlavní město konkrétní záležitosti teprve řešit a dnes schválené usnesení je pouze zadáním úkolu vedení města. "Já to vnímám jako ideologický záměr, ne technický postup," sdělila. Zastupitelé proto poté schválili záměr vypracovat metodiku vymáhání dluhů.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»