Provozuje:
Juris Real Estate

Metropole podepíše dohodu s vlastníky pozemků pro metro D v Krči.

Praha podepíše s privátními vlastníky dohodu ohledně využití pozemků u nemocnice v Krči, které jsou potřeba pro stavbu nové linky metra D.

Metropole podepíše dohodu s vlastníky pozemků pro metro D v Krči.

autor. JURIS REAL (s využitím ČTK)

Praha podepíše s privátními vlastníky dohodu ohledně využití pozemků u nemocnice v Krči, které jsou potřeba pro stavbu nové linky metra D.

Dohoda obsahuje stažení žaloby, kterou vlastníci napadli územní rozhodnutí k metru, a povolení ke stavbě linky D na soukromých pozemcích na základě nájemní smlouvy.

Hlavní město by mělo vlastníkům platit asi 10,1 milionu korun ročně a vytvořit jim podmínky pro uskutečnění jejich vlastní plánované výstavby.

Na pozemcích kolem budoucí stanice Nemocnice Krč plánují soukromí vlastníci stavět kanceláře a byty. Magistrát se schválenou dohodou zaváže změnit projekt metra tak, aby byl v souladu s touto zástavbou.

Metropole současně slibuje změnit územní plán a zrušit nyní platné stavební uzávěry na parcelách. Změna se podle schváleného dokumentu už připravuje a měla by být schválena v polovině příštího roku. Dopravní podnik jako investor zruší původně plánované náměstí, místo kterého vyrostou budovy vlastníků.

Výměnou za to vlastníci stáhnou žalobu a na základě nájemní smlouvy dovolí dopravnímu podniku na svých pozemcích stavět.

Smlouva by měla platit do konce roku 2038 a roční nájemné má činit 10,1 milionu korun, podle vývoje cen se částka bude moci v budoucnu zvýšit.

"Obsah dohody je maximálním možným kompromisem, kdy již nelze v jednání dosáhnout dalších ústupků ze strany vlastníků," píše se ve schváleném dokumentu. První iniciační dohodu město a s vlastníky podepsalo v roce 2017.

Vyčkat na rozhodnutí soudu ve věci žaloby ze strany vlastníků by podle magistrátu bylo riskantní. "V krajním případě by hrozilo i zrušení celého územního rozhodnutí a musel by se opakovat celý proces územního řízení," píše se v důvodové zprávě. "Tímto jsme dosáhli stažení všech žalob, protože v předešlých měsících jsme dosáhli dohody s vlastníky v okolí stanice Pankrác, kteří rovněž stáhli žalobu," uvedl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě). Dohoda a nájemní smlouva k pozemkům v okolí nemocnice budou podepsány tuto středu ráno.

První náměstek primátora Petr Hlaváček (za TOP 09) dodal, že navrhovaná zástavba majitelů pozemků je vzhledem k místu přiměřená a jednou z podmínek dohody je, že tam nevznikne velké obchodní centrum, ale kombinace bytů a obchodů. Metropole se podle něj bude dál při přípravě projektu vyjadřovat k jeho podobě.

Praha a dopravní podnik řeší výkupy pozemků k metru D dlouhodobě, dosud šlo o jednu z největších překážek zahájení stavby. Radní letos v březnu schválili podobnou dohodu ohledně pozemků kolem plánované stanice Nádraží Krč.

I tam plánují soukromí vlastníci stavět. Scheinherr řekl, že v obou případech jde o stejné vlastníky a s ohledem na dohodu ohledně Nemocnice Krč se dá předpokládat brzké řešení i v případě okolí krčského nádraží.

Tím budou pozemky pro první fázi stavby vyřešeny, dodal. Za minulé politické reprezentace vznikl kvůli výkupu pozemků plán vytvořit společný podnik se skupinou Penta. Dohoda ale nebyla uskutečněna.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dvorecký most je komplikovaná stavba.

Řekl ČTK stavbyvedoucí Metrostavu. Více»

Ministerstva se dohodly na rozdělení výnosů z emisních povolenek.

Ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu našla shodu na rozdělení výnosů z emisních povolenek a vláda by ji dnes měla potvrdit. Vyplývá to z vyjádření ministrů při příchodu na jednání kabinetu. Více»

Škody způsobené mrazem na úrodě vinařů v ČR budou ve stovkách milionů korun.

Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v České republice půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl ČTK prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Více»

Zájem o dřevostavby loni v České republice stagnoval.

Přibývá veřejných staveb. Více»

Zájem o tepelná čerpadla v České republice stagnuje.

Obor jedná se státem o podpoře. Více»

Všechny články a aktuality »»