Provozuje:
Juris Real Estate

Metropole nebude pokračovat v přípravě stavby podle návrhu Kaplického.

Vedení hlavního města nebude pokračovat v přípravě případné stavby budovy knihovny podle projektu architekta Jana Kaplického. Důvodem je změna podmínek, za kterých by stavba aktuálně vznikala.

Metropole nebude pokračovat v přípravě stavby podle návrhu Kaplického.

autor. JURIS REAL (s využitím ČTK)

Vedení hlavního města nebude pokračovat v přípravě případné stavby budovy knihovny podle projektu architekta Jana Kaplického. Důvodem je změna podmínek, za kterých by stavba aktuálně vznikala.

ČTK to sdělila pražská radní Hana Třeštíková (Praha Sobě). Minulé vedení radnice oprášilo myšlenku postavit tzv. blob loni v červnu a schválilo vypracování studie proveditelnosti. V její přípravě město nebude pokračovat. S projektem Kaplický zvítězil v roce 2007 v soutěži na podobu nové budovy Národní knihovny (NK). "Z našeho pohledu je nereálné, aby se Kaplického knihovna postavila za současného stavu. Tedy bohužel po smrti jejího autora a po uplynutí tak dlouhé doby od vyhlášení soutěže," uvedla Třeštíková.

Vedení města v minulém volebním období za vlády bývalé primátorky Adriany Krnáčové (ANO) schválilo loni v říjnu vypracování studie proveditelnosti výstavby. Podle Třeštíkové současné vedení Prahy její vypracování nechá pravděpodobně zrušit. Práce podle ní ještě nezačaly. "Tedy máme čas se s kolegy radními poradit a studii spíš zrušit," uvedla radní. Studie proveditelnosti se měla kromě jiného zabývat formou zapojení se magistrátu do výstavby, stanovit využitelnost objektu, výši stavebních i provozních nákladů a dopad na cestovní ruch a postavení Prahy v rámci UNESCO. Stejně tak měla posoudit vliv na životní prostředí a stanovit harmonogram přípravy a stavby. Myšlenku výstavby blobu prosazovala mimo jiné bývalá zastupitelka a vdova po architektovi Eliška Fuchsová Kaplicky (ANO).

Architekt Jan Kaplický zvítězil s návrhem nové budovy Národní knihovny (NK) v roce 2007. Novostavbou chtěl tehdejší ředitel NK Vlastimil Ježek řešit nedostatek prostoru instituce. Soutěž schválená Mezinárodní architektonickou unií ale skončila u soudu kvůli tomu, že se v jejím průběhu měnila pravidla. Proti stavbě se postavil tehdejší prezident Václav Klaus a vedení města ovládané ODS v čele s exprimátorem Pavlem Bémem. Ze stavby nakonec sešlo. Následně někteří pražští politici hledali další vhodné pozemky pro stavbu, mimo jiné Stodůlky, Strahov nebo Pankrác. Před volbami v roce 2009 dokonce vznikla strana s názvem Blob, jejímž cílem bylo stavbu prosadit.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»