Provozuje:
Juris Real Estate

Metropole a DPP začnou hledat privátního partnera pro stavbu metra D.

Společný podnik má pomoci při rozvoji okolí stanic i při výkupu problematických pozemků. Vyplývá to z materiálů, které schválili pražští radní. Metro D má odlehčit trase C a zlepšit obslužnost sídlišť na jihu hlavního města.

Metropole a DPP začnou hledat privátního partnera pro stavbu metra D.

autor. JURIS REAL

Společný podnik má pomoci při rozvoji okolí stanic i při výkupu problematických pozemků. Vyplývá to z materiálů, které schválili pražští radní. Metro D má odlehčit trase C a zlepšit obslužnost sídlišť na jihu hlavního města.

"Společný podnik bude založen ve formě akciové společnosti, jejímiž akcionáři budou DPP a vybraný strategický partner," píše se v dokumentu. Vznik firmy avizoval DPP již letos v únoru. Vlastnictví v podniku bude rozloženo tak, že DPP bude vlastnit 49 procent akcií, zbylých 51 procent pak připadne investorovi. Podnik má usnadnit výkup chybějících pozemků. Nebude totiž svázán předpisy, které městu a DPP zakazují vykupovat pozemky za vyšší než odhadní cenu. Společnost bude řešit všechny plánované stanice - nebudou rozděleny mezi různé developery. Generální ředitel DPP Martin Gillar už na počátku června ČTK řekl, že stanice by patřila pouze DPP, aby se v budoucnu předešlo případným sporům ohrožujícím provoz metra.

Dalším cílem společné firmy bude pak podle dokumentu např. urbanistický rozvoj okolí stanic metra, developerský rozvoj a zhodnocení potenciálu lokalit včetně možné vlastní developerské činnosti. Praze by vznikem firmy rovněž ubyla nutnost investovat do staveb na povrchu.

"Podnik bude mít za úkol se postarat o povrch nad metrem. Praha prostřednictvím DPP zůstává jediným investorem stavby metra. Již nyní se očekávalo, že asi čtyři miliardy by Praha investovala do povrchu, to by jí odpadlo," řekl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Radní rovněž schválili tzv. fázování výstavby. Metro se nebude stavět jako celek, ale po částech. Jako první vznikne úsek Pankrác- Olbrachtova.

Důvodem je skutečnost, že v tomto úseku je nejsnazší získat potřebné pozemky. Město má potíže s výkupy zejména v Krči. Až letos se podařilo s vlastníky vyjednat znění dohody, podle níž oni umožní Praze stavět metro, město jim zase povolí uskutečnit developerské projekty.

Na první úsek má navázat další část vedoucí až ke stanici Nové Dvory. Tento úsek by mohl být podle dřívějších vyjádření vedení města hotov v roce 2023.

Kromě úseku z Pankráce do Písnice má vést metro D také z Pankráce na náměstí Míru. O stavbě této části trasy se zatím nerozhoduje. Na nové lince budou jezdit vlaky bez řidiče. Metro D vyjde podle odhadů na 50 miliard korun.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»