Provozuje:
Juris Real Estate

Malý přehled změn v legislativě společenství vlastníků od 1. 1. 2014

Tak např. až do konce minulého roku platilo, že náklady na údržbu společných prostor se rozpočítávají podle velikosti podlahové plochy jednotlivých bytů. Nově však dochází ke změně.

Malý přehled změn v legislativě společenství vlastníků od 1. 1. 2014

autor. JURIS REAL

Tak např. až do konce minulého roku platilo, že náklady na údržbu společných prostor se rozpočítávají podle velikosti podlahové plochy jednotlivých bytů. Nově však dochází ke změně.

Další možností výpočtu je totiž používat jako měřítko lukrativnost bytu, nikoli jeho velikost. Jaké rozložení SVJ zvolí, tedy záleží na hlasování schůze shromáždění. Od Nového roku jsou možné obě dvě varianty.

Pokud jste vlastníkem bytu a hodláte ho pronajímat, už to není jen vaše věc. Máte od začátku letošního roku novou oznamovací povinnost.

Je potřeba nahlásit jména, počet nájemců a adresy. Oznámení je také potřeba i tehdy, pokud byt prodáváte nebo darujete a majitelem (vlastníkem) se stane někdo nový.

Nový občanský zákoník (pozn. zákon č. 89/2012 Sb.) určuje povinnost založit SVJ v domě s pěti a více jednotkami, z nichž jsou alespoň tři jednotky ve vlastnictví tří různých vlastníků.

Nespornou výhodou je možnost hlasovat mimo schůzi tzv. per rollam, tedy například e-mailem nebo telefonicky.

Důležitou změnou je povinnost prodávajícího předložit kupujícímu potvrzení vydané SVJ o dluzích souvisejících se správou domu a pozemku, dluhy uvedené v potvrzení pak tímto přecházejí na kupujícího.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»