Provozuje:
Juris Real Estate

Malé pojednání o pasivních domech

Jsou trendem současnost, ale otázka, zda si je postavit, nebo ne, není jednoznačně zodpověditelná.

Malé pojednání o pasivních domech

autor. JURIS REAL

Jsou trendem současnost, ale otázka, zda si je postavit, nebo ne, není jednoznačně zodpověditelná.

Zatím je s nimi málo zkušeností. Pasivní dům charakterizuje jeho roční spotřeba tepla na vytápění. O spotřebách energie se diskutuje po celém světě, proto se Evropský parlament usnesl už v roce 2008, že by bylo dobré angažovat se v tom, aby všechny novostavby domů v Evropě byly od roku 2011 pouze v pasivním standardu. Otázkou zůstává, zda je toto směřování správné. Odpověď přinese čas, až se shromáždí potřebné zkušenosti s bydlením v domech postavených podle „pasivních“ zásad.

Jak má pasivní dům vypadat:

· kompaktní tvar (ideálně čtverec bez výčnělků),

· tepelná izolace budovy,

· dokonalé utěsnění budovy,

· speciální izolační okna,

· jižní orientace bez zastínění,

· solární ohřev vody,

· teplovzdušné vytápění s rekuperací tepla,

· úsporné spotřebiče.

Výhody

Největší výhodou pasivních domů je nízká spotřeba energie, uvádí se, že úspory by měly činit až 90 %. Reálná topná sezona v našich zeměpisných šířkách je sedmiměsíční, a pokud v klasickém domě nezatopíme byť jen jeden den, teplota výrazně poklesne, což se v pasivním domě použitím kvalitních izolací nestane. S tím souvisí i absence průvanu. Díky rekuperaci tepla není potřeba větrat okny, čím se zabrání dalším tepelným únikům. Teplota v domě je celoročně konstantní.

Negativa

Úskalím se může stát stavební náročnost, všechny práce musí být odvedeny v precizní kvalitě. S tím pochopitelně souvisí cena pasivního domu, která je rámcově o 10-15 % vyšší, než když se staví dům klasický. Jenže tím to nekončí. Výslednou cenu ovlivňuje též architekt výběrem materiálů, které musí být sice cenově přijatelné, ale zároveň maximálně funkční. Každý projekt je proto výrazně individuální, čímž může dojít k dalšímu navýšení předpokládaných nákladů. Nejistotu může budit i to, na čem je filozofie pasivních domů postavena – vytápění. Projekty vycházejí z určitých doporučených hodnot, ale jak se dnes spolehnout na stabilitu počasí? Co když bude potřeba v létě dům chladit a v zimě více vytápět? A zmiňme též princip rekuperace a větrání. Ten, kdo nemá rád klimatizaci a dává přednost proudění vzduchu z otevřených oken, by si mohl v pasivním domě připadat méně komfortně.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»