Provozuje:
Juris Real Estate

Magistrát odkoupí 35 bytů od firmy patřící radnici Prahy 3 za 223 mil. Kč.

Magistrát hl. m. nakoupí 35 bytů od akciové společnosti Správa zbytkového majetku MČ Prahy 3, jejímž vlastníkem je žižkovská radnice.

Magistrát odkoupí 35 bytů od firmy patřící radnici Prahy 3 za 223 mil. Kč.

autor. JURIS REAL, ČTK

Magistrát hl. m. nakoupí 35 bytů od akciové společnosti Správa zbytkového majetku MČ Prahy 3, jejímž vlastníkem je žižkovská radnice.

Za byty město zaplatí 222,61 milionu korun. Všechny kupované byty mají své nájemníky, kteří budou moci v bytech zůstat. Rozhodli o tom pražští zastupitelé. Nákup kritizovali někteří opoziční zastupitelé. "Nabídku jsme uvítali, protože ve strategii bydlení máme nákup bytů jako jeden ze způsobů, jak rozšiřovat bytový fond. Navíc na Praze 3 magistrát nemá žádné byty," řekl radní Adam Zábranský (Piráti).

Z celkových 35 bytů mají čtyři nájemci nájemní smlouvu na dobu neurčitou, které mají tříměsíční výpovědní lhůtu. Dva byty jsou služební a pravděpodobně se po převodu na město změní v nájemní.

Lidé v dalších bytech mají řádné nájemní smlouvy na dobu určitou, které jim nebudou vypovídány předčasně. Pět bytů je nyní volných, ale jsou využívány pro krizové bydlení ukrajinských uprchlíků.

Nákup kritizovala opozice. "S tímto postupem zásadně nesouhlasíme. Respektujeme, že městská část chce prodat byty, ale nevíme, proč by je mělo kupovat hlavní město," prohlásila zastupitelka a starostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS). Radnice se podle ní potýká s finančními problémy, proto je potřebuje prodat, avšak na trhu by získala víc peněz.

Opoziční zastupitel a poslanec Patrik Nacher (ANO) řekl, že nákup jde podle proti smyslu snah obou stran, kdy má město usilovat o co nejnižší cenu, zatímco radnice o co nejvyšší.

Podle opozičního zastupitele Jiřího Kubíčka (ODS/Svobodní) se bytový fond města v podstatě nerozroste, neboť pouze přejdou ze správy firmy patřící Praze 3 pod magistrát. S tím Zábranský nesouhlasil, neboť nyní o jejich využití město nerozhoduje.

Předsedovi opozičních zastupitelů ANO Ondřeji Prokopovi vadilo, že byty město nekoupí v řádné soutěži. Zároveň je prý nejasné, jak se peníze utržené za byty dostanou z akciové společnosti do rozpočtu radnice.

Praha se v posledních letech potýká s krizí bydlení danou vysokými cenami bytů. Jedním z řešení má být rozšiřování městského bytového fondu.

Podle loni schválené strategie chce město počet svých bytů do roku 2030 rozšiřovat o 500 ročně, za poslední roky nicméně jejich počet naopak klesá a nové se prakticky nestaví.

Podle analýzy společnosti KPMG z roku 2018 po roce 1991 přešlo do vlastnictví Prahy 194.000 bytů, drtivá většina z nich byla následně rozprodána v privatizacích.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dvorecký most je komplikovaná stavba.

Řekl ČTK stavbyvedoucí Metrostavu. Více»

Ministerstva se dohodly na rozdělení výnosů z emisních povolenek.

Ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu našla shodu na rozdělení výnosů z emisních povolenek a vláda by ji dnes měla potvrdit. Vyplývá to z vyjádření ministrů při příchodu na jednání kabinetu. Více»

Škody způsobené mrazem na úrodě vinařů v ČR budou ve stovkách milionů korun.

Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v České republice půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl ČTK prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Více»

Zájem o dřevostavby loni v České republice stagnoval.

Přibývá veřejných staveb. Více»

Zájem o tepelná čerpadla v České republice stagnuje.

Obor jedná se státem o podpoře. Více»

Všechny články a aktuality »»