Provozuje:
Juris Real Estate

Madeta postaví do dvou let sýrárnu za stovky milionů.

Největší česká mlékárna Madeta chce do dvou let otevřít v Plané nad Lužnicí sýrárnu za stovky milionů korun. Madetě se loni dařil odbyt másla, prodala ho 7 600 tun.

Madeta postaví do dvou let sýrárnu za stovky milionů.

autor. JURIS REAL (s využitím)

Největší česká mlékárna Madeta chce do dvou let otevřít v Plané nad Lužnicí sýrárnu za stovky milionů korun. Madetě se loni dařil odbyt másla, prodala ho 7 600 tun.

V letošním roce plánuje firma poprvé tržby přes šest miliard korun. ČTK to sdělil generální ředitel Madety Milan Teplý. Madeta má asi 1 500 zaměstnanců. Nová sýrárna v Plané nad Lužnicí by měla být hotová v roce 2020. "Bude to výroba tvrdých sýrů," řekl Teplý. Loni Madeta přesunula provoz z Řípce u Veselí nad Lužnicí do Plané nad Lužnicí. Dokončila tak tříletou investici v Plané za 300 milionů. Čtvrtkilové balení másla stojí v obchodech skoro 60 Kč. "Máslo je mercedes, z našeho másla se stal pojem. Zázrak jihočeského másla je v tom, že je z čerstvé smetany, to je zásada všeho: čerstvost," konstatoval ředitel.

V roce 2016 měla Madeta konsolidovaný zisk po zdanění 371,2 milionu Kč, konsolidované tržby 5,25 miliardy Kč. Výsledky za roky 2017 a 2018 ještě neuveřejnila. Letos plánuje tržby přes šest miliard, poprvé v historii. "Ceny potravin půjdou nahoru a my se musíme dostat do relací, které budou konkurenceschopné. Záleží na tom, jak seženeme mléko," uvedl Teplý. Dovozy mléka začínají podle něj mírně klesat. Dodavatelé Madety ale Teplému oznámili, že od července budou vyvážet větší množství mléka do Německa. "Je to způsobené tím, že tam mají vyšší cenu o 40 haléřů (na litr), poněvadž jim přispívá stát. Česká republika požádala rovněž o dotování nákladů na čistý, ekologický svoz mléka, což je na západě od nás běžné, ve výši skoro 80 haléřů," poznamenal ředitel.

Loni firma dokončila modernizaci tvarohárny v Jindřichově Hradci asi za 200 milionů Kč. Součástí jsou dvě nové balicí linky, každá za 82 milionů. Produkce krémů Lipánek, jež vyrábí od roku 1966, stoupne až o 30 procent. Nárůst prodejů plánuje Madeta letos i u nivy, tu vyrábí v Českém Krumlově. Madeta exportuje pětinu produkce, hlavními vývozními artikly jsou bílé přírodní sýry, sýry eidamského typu a sušené mléko. Nejvíc do zemí Blízkého východu, jako jsou Libanon nebo Spojené arabské emiráty. Madeta zpracuje 950.000 litrů mléka denně. Má čtyři výrobní závody - v Plané nad Lužnicí, Českém Krumlově, Jindřichově Hradci a Pelhřimově. Má asi 230 dodavatelů mléka.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

PČR prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k trase metra D.

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D. Na dotaz ČTK to uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Více»

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Všechny články a aktuality »»