Provozuje:
Juris Real Estate

MZe bude požadovat 2 miliardy jako kompenzace za sucho pro zemědělce.

Ministerstvo zemědělství bude chtít zhruba dvě miliardy korun jako kompenzace pro zemědělce a pěstitele stromů za letošní sucho. Návrh ve středu projedná kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO).

MZe bude požadovat 2 miliardy jako kompenzace za sucho pro zemědělce.

autor. JURIS REAL

Ministerstvo zemědělství bude chtít zhruba dvě miliardy korun jako kompenzace pro zemědělce a pěstitele stromů za letošní sucho. Návrh ve středu projedná kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO).

Více než 1,1 miliardy korun by chtělo ministerstvo ze státního rozpočtu nově, zbylých 850 milionů Kč má k dispozici z finančních prostředků určených na nevybrané odškodnění za loňské sucho. Na to vláda původně alokovala dvě miliardy korun, zemědělci si však nakonec řekli o menší částku.

Úřad odhaduje letošní škody na deset až 11 miliard Kč. Aby byly řádně odškodněné nejvíce postižené podniky, kterým tržby klesly o více než 30 procent, bylo by potřeba 3,7 až 4,2 miliardy korun.

Podle programu schváleného Evropskou unií lze zemědělcům platit kompenzace pouze tehdy, pokud sucho zničí více než 30 procent průměrné roční produkce.

"Nezbytnou podmínkou pro realizaci tohoto režimu podpory je současně skutečnost, že celková výše podpory nepřesáhne 80 procent skutečné výše škody," dodává materiál.

Zemědělci budou muset dokládat, že mají pojištění alespoň na polovinu výměry dané plodiny. Jestliže je nepředloží, odškodnění se jim sníží na polovinu.

Ministerstvo dohromady s Agrární komorou ČR vyčíslilo největší škodu u krmných plodin za 5,2 miliardy korun, dále pak u obilovin za 1,9 miliardy korun, u cukrové řepy za miliardu, u ovoce a zeleniny za 0,7 miliardy, u chmele za 600 milionů, u brambor a máku pak po 500 milionech.

"Jedná se o hrubý odhad i vzhledem ke skutečnosti, že část zemědělské produkce nebyla doposud sklizena," dodává resort. U lesních školek jsou škody na sadebním materiálu v hodnotě 200 milionů.

Ministerstvo i kvůli škodám slíbilo zemědělcům větší zálohy na přímé platby ve výši 70 procent celkové dotace. Podle Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ) však neudělalo dostatečné kroky.

Stát podle ní měl povolit vynechání zasazování meziplodin, které stejně pořádně nevzešly, a dovolit širší možnosti pastvy pro dobytek. Ministerstvo se brání, že by tak porušilo evropské dotační podmínky.

Aby vláda nemusela každoročně schvalovat kompenzace, připravuje ministerstvo tzv. fond těžko pojistitelných rizik. Měl by situaci řešit systematicky. O zřízení takového fondu se hovoří již déle než desetiletí.

Fond by měl podle bývalého ministra zemědělství Jiřího Milka (za ANO) nejspíš začít fungovat od roku 2020. Do něj přispívající zemědělci by měli možnost získat odškodnění za klimatické jevy, proti kterým se běžně nepojišťuje, jako je např. právě dlouhotrvající sucho.

Místo tohoto fondu by měl stát podpořit komerční pojištění proti suchu, uvedla v tomto týdnu ASZ. Podle čestného předsedy ASZ Stanislava Němce ale fond nikdy nevznikne a kdyby vznikl, stejně se kolem využití peněz z něj budou střetávat nejrůznější lobbisté, šlo by tak podle něj o krok špatným směrem.

Politicky by se podle něj řešilo, jestli peníze z fondu půjdou např. na kompenzace za sucho, na opatření proti moru prasat, na kompenzace za nízké ceny mléka nebo na jiné věci, které nelze v současnosti pojistit.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Registr zastupování je plný rozporů.

Ministerstvo vnitra chtělo odložit účinnost. Více»

YIT zkolaudovala etapu Tornio v Lappi Hloubětín.

A dokončila zde vzorový byt. Více»

PČR zajistila nemovitosti firmě, z níž investoři marně dolují peníze.

Investiční společnost Profit & Prosper, která investorům nedokáže vrátit stovky milionů korun, zkoušela potichu prodat jednu ze svých nemovitostí. Více»

Geosan Development uvolnil do prodeje byty v Rezidenci Radimova Břevnov.

Společnost Geosan Development uvádí na trh další sérii bytů v Rezidenci Radimova Břevnov v atraktivní lokalitě Prahy 6. Projekt je aktuálně ve výstavbě s plánovanou kolaudací již na podzim letošního roku. Více»

Cibuloviny v Květné zahradě v Kroměříži rozkvetly o měsíc dřív.

Cibuloviny v Květné zahradě v Kroměříži, která je památkou UNESCO, letos díky teplému počasí rozkvetly o měsíc dřív, než je obvyklé. Návštěvníci je mohou obdivovat především v tzv. Holandské zahradě. Více»

Všechny články a aktuality »»