Provozuje:
Juris Real Estate

MMR vyhlásilo dotační program pro územní samosprávu na bydlení pro uprchlíky.

Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo dotační program pro obce a kraje na pořízení a opravy bydlení pro uprchlíky. Vyčlenilo zatím téměř miliardu korun.

MMR vyhlásilo dotační program pro územní samosprávu na bydlení pro uprchlíky.

autor. JURIS REAL, ČTK

Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo dotační program pro obce a kraje na pořízení a opravy bydlení pro uprchlíky. Vyčlenilo zatím téměř miliardu korun.

O peníze mohou kraje, obce a jejich organizace žádat od 20. dubna. Na byt na osobu mohou získat až 120.000 korun, na místo v obecní či krajské ubytovně pak až 40.000 korun.

Na tiskové konferenci to řekl šéf resortu Ivan Bartoš (Piráti). Podle něj se proplatí i zpětně náklady po 24. dubnu po začátku ruské invaze. Finanční prostředky je možné čerpat do konce listopadu.

"Dnes spouštíme program pomoci. Zveřejňujeme podmínky. Příjem žádostí začne po Velikonocích... Chceme podpořit pořízení či rekonstrukce obecních a krajských objektů, aby mohly fungovat pro ubytování. Opravené byty zůstanou krajům a obcím v jejich vlastnictví pro jejich občany," informoval Bartoš.

Česká republika udělila válečným uprchlíkům takřka 289.000 víz k ochraně. Zhruba dvě pětiny příchozích jsou děti, téměř čtyři pětiny dospělých tvoří ženy.

Premiér Petr Fiala (ODS) tento týden řekl, že v halách, tělocvičnách či podobném humanitárním ubytování je 900 běženců, všichni ostatní našli místo v ubytovacích zařízeních, domácnostech či bytech. Toto bydlení ale může být dočasné.

Bartoš sdělil, že podle požadavků krajů by bylo potřeba asi 50.000 ubytovacích míst. Zmínil, že by tak bylo potřeba asi pět miliard korun.

Celá suma se nemusí vyčerpat. "Uvědomme si ale, že rekonstrukce může být velmi jednoduchá, spočívá ve výměně oken, vymalování či výměně lůžek," poznamenal ministr.

Peníze z dotací mohou pokrýt 85 procent nákladů, zbývajících 15 procent mají zajistit žadatelé. Pětina sumy může být na vybavení. Ministerstvo je v případě potřeby připraveno poskytnout dotace i na pořízení mobilních či montovaných domů.

Část výdajů by Česko mohlo získat z EU. O evropské podpoře by podle členů vlády mohlo být jasné do konce května.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»