Provozuje:
Juris Real Estate

MMR hodlá vládě do konce března předložit novou koncepci bydlení.

Ministerstvo pro místní rozvoj chce do konce března předložit vládě novou koncepci bydlení. Má podpořit družstevní a nájemní bydlení, dále má podpořit institucionální a právní rámec sociálního bydlení a zlepšení jeho financování.

MMR hodlá vládě do konce března předložit novou koncepci bydlení.

autor. JURIS REAL, ČTK

Ministerstvo pro místní rozvoj chce do konce března předložit vládě novou koncepci bydlení. Má podpořit družstevní a nájemní bydlení, dále má podpořit institucionální a právní rámec sociálního bydlení a zlepšení jeho financování.

Na on-line konferenci společnosti Saint-Gobain to řekla náměstkyně MMR pro řízení sekce bydlení a sociálního začleňování Jana Hanzlíková.

"Koncepce 2021+ bude vládě předložena v průběhu března. Její základní vizí je dostupné, stabilní a udržitelné bydlení. Chceme zejména co největší nárůst nájemního bydlení a představit také nový investiční program pro družstevní byty," konstatovala Hanzlíková.

Dalším cílem je podle ní stabilní prostředí pro bydlení, kde je důraz kladen hlavně na legislativní prostředí a sběr dat včetně analýzy vývoje nájemného. Koncepce se má zaměřit rovněž na využívání moderních technologií ve stavebnictví.

"Ty by měly přinést nejenom zrychlení bytové výstavby, ale také snížení uhlíkové stopy, snížení nároků na pracovní sílu či snížení energetické náročnosti," uvedla dále Hanzlíková.

Podle odhadů žije v České republice ve vlastním bytě nebo domě 70 procent lidí, pětina v nájemním bytě a zhruba desetina připadá na družstevní bydlení.

"Na Západě je přitom trend přesně opačný. Odborníci odhadují, že zájem o nájemní i družstevní bydlení bude v České republice narůstat s tím, jak se celkově bude měnit vztah k bydlení," doplnil Miloš Hutník z divize Weber skupiny Saint-Gobain.

"Poprvé se klade důraz na opomíjené družstevní bydlení. Pozitivně hodnotíme plánovaný registr družstevních bytů, který poskytne přehled o tom, kdo již čerpal státní podporu na výstavbu, a nebude tak možné čerpat opakovaně. Každý občan by měl mít nárok na to, aby se jednou této podpory účastnil," řekl ředitel odboru Svazu českých a moravských bytových družstev Martin Hanák.

Podle jeho názoru v ČR v současnosti asi 700.000 družstevních bytů. Celkově existuje v České republice 4,37 milionu bytů, z toho 3,83 milionu trvale obydlených. Z těchto obydlených bytů připadá 2,16 milionu na bytové domy.

Podle generálního ředitele realitní společnosti Re/Max Jana Hrubého výrazná poptávka po pracovní síle v některých krajských městech zvyšuje také poptávku po nájemním bydlení, jehož obliba mírně roste.

"Rozhodli jsme se pro renesanci družstevního bydlení, která má v Československu dlouhou tradici. Už za první republiky byly poskytovány pozemky města nebo státu družstvům, a lidé si tak mohli levněji pořídit bydlení. Praha by poskytla pozemky a spoluzakládala s občany družstva, družstevní byty by pak byly až o 30 procent levnější než jiné byty běžně trhu. Mojí ambicí je, aby alespoň 500 takových bytů vzniklo každý rok,“ sdělila pražská radní Hana Kordová Marvanová (za STAN).

Podle analytika Trinity Bank Lukáše Kovandy má být družstevní bydlení s podporou státu nebo města doplňkovou variantou.

"Jako klíčové vidím uvolnit podmínky pro novou výstavbu. Družstevní bydlení není samospasné, přesto může částečně stlačit ceny nemovitostí, nebo alespoň zpomalit jejich nárůst. Ovšem nečekejme, že Praha bude nějak levná," dodal Kovanda.

Podle údajů developerských společností Trigema, Skanska Reality a Central Group prodejní ceny nových bytů v Praze na konci loňského roku meziročně vzrostly o 2,2 procenta na 107.877 korun za m2.

Tempo růstu sice v poslední době klesá, od poloviny roku 2015 však novostavby v hlavním městě zdražily téměř dvojnásobně.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»