Provozuje:
Juris Real Estate

MF požaduje, aby daň z nabytí nemovitosti platil jen kupující.

Daň z nabytí nemovité věci by měl od příštího roku platit pouze kupec. Počítá s tím návrh legislativní novely zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí, které poslalo ministerstvo financí k připomínkám.

MF požaduje, aby daň z nabytí nemovitosti platil jen kupující.

autor. JURIS REAL

Daň z nabytí nemovité věci by měl od příštího roku platit pouze kupec. Počítá s tím návrh legislativní novely zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí, které poslalo ministerstvo financí k připomínkám.

Podle současné právní úpravy dává právní předpis prodávajícímu možnost dohody s kupujícím na tom, kdo nakonec poplatníkem bude.

Podle developerů změna zdraží nové byty.

Aby daň platil pouze kupující, navrhovala již bývalá vláda Petra Nečase (ODS). Loni v říjnu ovšem Senát schválil zákonné opatření, které umožnilo současný stav.

"Jednoznačné vymezení nabyvatele jako poplatníka daně přitom nejen odpovídá koncepci většiny evropských zemí, ale odstraní i problémy, které v praxi mohou v důsledku možnosti volby poplatníka vznikat, například při směně nemovitých věcí nebo při nabytí nemovité věci z majetku České republiky," uvádí předkládací zpráva k zákonu. Poplatníkem daně je v současné době podle zákona v případech nabytí vlastnického práva koupí nebo směnou prodávající, pokud se s kupujícím ve smlouvě nedohodne, že plátcem daně bude právě kupec nemovitosti. Kupující je poplatníkem pouze v odůvodněných případech exekucí, vyvlastnění, vydržení nebo nabytí nemovitosti ve veřejné dražbě. Návrh zároveň ruší institut ručitele daně.

Developeři chystanou změnu kritizují, povede prý ke zdražení nových bytů. "Jedná se o zcela nevhodný zásah do stávajících smluv a právního prostředí, které tu fungovalo mnoho let. V předkupních smlouvách u pozemků, které se mnohdy uzavírají i na mnoho let dopředu, se totiž uvádí konkrétní cena a předpokládá se, že daň z nabytí nemovitých věcí bude platit prodávající, uvedl generální ředitel Ekospolu Evžen Korec. Nově podle něj hrozí, že kvůli změně plátce daně - a při zachování současného znění předkupních smluv - dojde k prodražení pozemků o čtyři procenta. "Toto zdražení budou muset developeři promítnout i v cenách nových bytů. Odhaduji, že to může způsobit nárůst cen nových bytů i v řádu desítek tisíc korun," řekl.

MF rovněž navrhuje zjednodušit určení základu daně v případě směny nemovitých věcí. Další změna se týká osvobození prvního úplatného nabytí nových staveb a jednotek. Nově se toto osvobození bude vztahovat pouze na stavby a jednotky dokončené nebo užívané, tedy nikoliv na rozestavěné. "Důvodem je obtížná spravovatelnost tohoto osvobození při stávajícím znění zákona. Rozestavěné stavby se již nezapisují do katastru nemovitostí a pro správce daně je velmi obtížné dohledat, zda se v daném případě opravdu jednalo o první nabytí nemovité věci," uvedlo MF.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

PČR prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k trase metra D.

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D. Na dotaz ČTK to uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Více»

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Všechny články a aktuality »»