Provozuje:
Juris Real Estate

Lyžařské areály zákaz do 24. 12. nechápou, očekávají ztráty.

Někteří provozovatelé zimních areálů nechápou, proč zatím nemohou otevřít. Lyžování považují z hlediska rizika šíření koronaviru totiž za bezpečné.

Lyžařské areály zákaz do 24. 12. nechápou, očekávají ztráty.

autor. JURIS REAL, ČTK

Někteří provozovatelé zimních areálů nechápou, proč zatím nemohou otevřít. Lyžování považují z hlediska rizika šíření koronaviru totiž za bezpečné.

Zákaz provozu, který bude zřejmě platit nejméně do Vánoc, je podle nich neopodstatněný a způsobí jim statisícové až milionové ztráty.

Třeba areály v Jeseníkách ale věří, že otevření na svátky sezonu zachrání, zjistila ČTK. Premiér Andrej Babiš (ANO) ve Sněmovně řekl, že otevření lyžařských areálů předpokládá za určitých podmínek obdobně jako v Rakousku k 24. prosinci.

Dřív vláda rozhodla, že vleky a lanovky nesmějí fungovat do 12. prosince. Nová pravidla by měla schválit v pondělí. Bližší informace zřejmě na páteční tiskové konferenci oznámí ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Asociace horských středisek ČR (AHS) stále věří, že se podaří přijmout rozhodnutí o otevření lyžařských areálů od soboty 12. prosince.

"Vyjádření pana premiéra jsme zaregistrovali a vnímáme jej. Srovnání s Rakouskem rozhodně není na místě. Rakousko je v boji proti koronaviru několik týdnů pozadu oproti ČR," sdělil ČTK ředitel AHS Libor Knot. Poukázal na to, že v ČR dnes mohly otevřít všechny obchody a služby.

"Ne všichni se chtějí hromadit v nákupních domech, na eskalátorech, kde nikdo rozestupy neřeší. Jsou tam všichni ufunění, zpocení. To je v pořádku? Zatímco resort má dalších 12 dní minus, to je vyloženě sprostota," uvedl marketingový manažer horského resortu Sněžník v Dolní Moravě na Orlickoústecku Tomáš Drápal.

V areálu mohou mít lidé třeba desetkrát víc místa kolem sebe než v obchodech a budou na čerstvém vzduchu, podotkl. Podobně se vyjádřil ředitel skiareálu v krkonošské Rokytnici nad Jizerou Vít Pražák.

Podle mluvčí areálu na Klínovci v Krušných horách Hany Hoffmannové bylo neopodstatněné už rozhodnutí o zákazu do 12. prosince. Zpochybnila smysl sladění data spuštění vleků s Rakouskem.

"V Rakousku je v této chvíli tvrdý lockdown a vyjma lyžování se zatím nemluví o otevření žádných dalších vnitřních, natož venkovních sportovišť," řekla. "Další věcí je to, že v Rakousku jsou nastaveny kompenzace tržeb, což v našem případě zřejmě nehrozí," dodala.

Provozovatelé zimních středisek mohli díky chladnějšímu počasí začít vyrábět umělý sníh a některé areály už mají zčásti nebo úplně připravené sjezdovky. Ztráty způsobené nuceným zastavením provozu očekávají až v řádu milionů.

Provoz Klínovce stojí podle Hoffmannové denně statisíce korun, kvůli prodlužovanému uzavření tedy areál může přijít o miliony. Musí také splácet investiční úvěry, zmínila.

Monínec u Sedlce-Prčice na Příbramsku přijde v případě otevření až 24. prosince zhruba o pět milionů korun. Středisko Ski Bílá v Beskydech čeká statisícové ztráty.

Optimističtí jsou nadále provozovatelé lyžařských středisek v Jeseníkách, otevření na Vánoce podle nich sezonu zachrání.

"Pokud se otevře 25., 26., 27. prosince, je to pro nás dobrá zpráva. Víme, že se s námi počítá a nezasněžujeme zbytečně," sdělil ČTK Martin Dubský z areálu na Červenohorském sedle.

"Potřebujeme lyžovat poslední týden v prosinci, v lednu a únoru, to je pro nás stěžejní," doplnil. Podobně se vyjádřil zástupce Ski Arény Karlov Jaroslav Lukeš. Nejistá situace ale podle něj areály zasáhne kvůli rušeným lyžařským kurzům.

Odložení začátku lyžařské sezony v jihočeských areálech by mohlo mít ekonomické dopady na značnou část regionu. Většina podnikatelské infrastruktury v šumavské oblasti je navázaná právě na profit ze služeb pro lyžaře. Střediska se navíc domnívají, že není dobré rozhodnutí, pokud se vláda bude se začátkem sezony od 24. prosince inspirovat v zahraničí.

Další provozovatelé chtějí počkat, až bude o pravidlech plně rozhodnuto.

"K věci se vyjádříme pro veřejnost a média, až bude vše oficiální včetně vyjasnění podmínek provozu," uvedl ČTK mluvčí šumavského Ski&Bike Špičák Karel Samec. Komentovat věc nyní nechtěl ani ředitel Skiareálu Špindlerův Mlýn René Hroneš.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»