Provozuje:
Juris Real Estate

Lidé z ubytoven v Ostravě hrozili, že půjdou do ulic.

Lidé z ubytoven dnes v Ostravě hrozili, že jsou ochotni kvůli doplatkům na bydlení vyjít do ulic. Od května totiž pro přiznání této dávky potřebují souhlas obce.

Lidé z ubytoven v Ostravě hrozili, že půjdou do ulic.

autor. JURIS REAL

Lidé z ubytoven dnes v Ostravě hrozili, že jsou ochotni kvůli doplatkům na bydlení vyjít do ulic. Od května totiž pro přiznání této dávky potřebují souhlas obce.

Některé ostravské obvody nebo třeba i Bohumín na Karvinsku jim ale souhlas nechtějí udělit.

Hrozí tak, že by o bydlení mohlo podle odhadů přijít až několik tisíc lidí.

Zástupci nevládních organizací přišli 15. června za doprovodu lidí z ubytoven předat na úřad v Moravské Ostravě a Přívozu petici proti jejich postupu týkajícímu se neudělení souhlasu s doplatkem na bydlení.

"Lidé jsou ochotní jít na náměstí a budeme tam do té doby, pokud se tady to všechno nezmění. My nebudeme čekat, zarazí to, ubytovna nedostane dotaci a my se půjdeme postavit na náměstí, dáme tam spacáky a budeme tam čekat," řekl na dnešním setkání zástupců úřadů, aktivistů, majitelů a dalších institucí jeden z obyvatel ubytovny. Jednání mělo poměrně bouřlivý průběh a obyvatelé i majitelé ubytoven několikrát přizvané zástupce z ministerstva práce a sociálních věcí, ministra pro lidská práva i dalších úřadů obvinili z toho, že o problému věděli, ale včas s ním nic nedělali. Ti se jim naopak snažili vysvětlit, že oni zákon nepřipravovali, ale sporné ustanovení se do něj dostalo pozměňovacím návrhem šéfa poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury a úřady práce nyní jen dodržují zákon.

"Nejrychlejším krokem, který by měl následovat, je připravit novelu zákona o pomoci v hmotné nouzi, která bude směřovat k úpravě toho příslušného ustanovení tak, aby vlastně nebyl vyžadován souhlas obce s doplatkem na bydlení," řekla novinářům po jednání náměstkyně ministra pro lidská práva Martina Štěpánková. Už na setkání však uvedla, že příprava novely může trvat i několik měsíců. Lidé z ubytoven ale tvrdí, že tak dlouho čekat nemohou, protože už za několik dní mohou skončit na ulici bez bydlení. "Řešení pro tu akutní situaci je více. Jednak řešit situaci lidí, kteří by se mohli z ubytoven přesunout do nějakých standardnějších forem bydlení. To je úkol pro sociální pracovníky obcí a nevládních organizací, i když u mnoha lidí je to velmi obtížné. Další možností je hledat krizové řešení prostřednictvím výplaty dávky mimořádné okamžité pomoci, která by dohradila ten doplatek na bydlení," řekla Štěpánková. Už ve středu se podle ní bude v Brně konat jednání Generálního ředitelství Úřadu práce s krajskými pobočkami, kde se zřejmě bude o problému diskutovat. "Byli jsme na toto jednání přizváni v jiné věci, nicméně vzhledem k akutnosti tohoto problému, tam informaci z dnešního dne předneseme a budeme se snažit hledat řešení. Ukážeme na tristnost té situace. Pokud se to v současné době nevyřeší dávkou okamžité hmotné pomoci, tak v řádu měsíců budeme řešit ještě naléhavější sociální problémy, které pak budou případně i vyžadovat mnohem nákladnější řešení," uvedla Štěpánková.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»