Provozuje:
Juris Real Estate

Lidé v tuzemsku si stále víc stavějí domy vlastníma rukama.

Svépomocí, tj. bez účasti stavebních firem či developerů, si staví rodinné domy stále víc lidí. Počet těch, kteří se spoléhají na vlastní síly, se každý rok zvýší o 30%. Loni bylo takových stavebníků už 5 000.

Lidé v tuzemsku si stále víc stavějí domy vlastníma rukama.

autor. JURIS REAL

Svépomocí, tj. bez účasti stavebních firem či developerů, si staví rodinné domy stále víc lidí. Počet těch, kteří se spoléhají na vlastní síly, se každý rok zvýší o 30%. Loni bylo takových stavebníků už 5 000.

Za minulého režimu byla přitom stavba svépomocí zcela běžná. Hlavní motivací jsou samozřejmě pro většinu lidí finanční prostředky; možnost ušetřit a nezadlužit se na dlouhé roky. Toto zjištění vyplývá z analýzy iniciativy Svépomocí.cz, která vychází z údajů Českého statistického úřadu (ČSU), firemních partnerů a vlastních anket. Kdo už se pustí sám do stavby, chce hlavně bydlet v kvalitním a prostorném domě za zlomek ceny, než jakou by platil developerům.

Nejvíce takových staveb vzniká ve Středočeském (24 %), Jihomoravském (18 %) a Moravskoslezském kraji (15 %). V hlavním městě se do stavby vlastníma rukama pouští 11 procent lidí. Naopak nejméně se do tohoto "dobrodružství" pouštějí v Karlovarském (0,6 procenta) a Ústeckém (0,8 %) kraji.

Podle údajů serveru si stavebníci nejčastěji staví domy do 150 metrů čtverečních, na stavbu mají rozpočet od 1,5 do 2 miliónů korun. Sami si postaví základovou desku, vyzdí obvodové a vnitřní nosné zdi. Na odborné práce si většinou sjednávají odborníky: tesaře, instalatéry či elektrikáře. S prací jsou stavebníci, mezi nimiž převládají lidé mezi 25 až 44 lety, hotovi tak do dvou let. A to chodí na stavbu většinou ve volném čase, poté, co jim skončí zaměstnání.

Svépomocí.cz odhaduje, že počet domů postavených vlastními silami poroste i v příštích letech. Moderní stavební materiály jsou v podstatě skládačkou, kterou dokáže sestavit téměř každý.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»