Provozuje:
Juris Real Estate

Lidé se v květnu vrátili do kamenných obchodů.

Nakupovali i online.

Lidé se v květnu vrátili do kamenných obchodů.

autor. JURIS REAL, ČTK

Nakupovali i online.

Maloobchodní tržby v květnu podle analytiků vzrostly více, než se čekalo. Občané se vrátili do kamenných obchodů, stále ve velkém počtu nakupovali ale také na internetu.

Maloobchodním prodejům by se mělo dařit i v dalších měsících, mohlo by se jen snížit tempo růstu. Domácnosti budou postupně snižovat úspory, které nashromáždily v uzávěře, pravděpodobně si ale nechají preventivně vyšší rezervy.

Toto zjištění vyplývá z vyjádření finančních analytiků, které ČTK oslovila.

Tržby v maloobchodě v květnu v meziroční komparaci stouply po očištění o kalendářní vlivy o 5,8 procenta, bez očištění o 8,1 procenta.

Tržní očekávání počítala za květen s růstem okolo tří procent. Na pozitivních výsledcích se podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče projevila nízká srovnávací základna z loňského roku, rozvolnění protiepidemických opatření a také chuť lidí více utrácet.

"Nízká nezaměstnanost a snižující se obava o své budoucí příjmy otevírá Čechům peněženky," konstatoval za Citfin - Finanční trhy Tomáš Volf.

Internetoví prodejci přes otevření kamenných obchodů zaznamenali v květnu růst, a to o 15,6 procenta.

Podle hlavního ekonoma BH Securities Štěpána Křečka se situace už zřejmě nikdy nevrátí do doby před vypuknutím pandemie. Lidé podle něj na internetu rádi porovnávají ceny výrobků a snaží se nakupovat výhodněji než v kamenných prodejnách.

E-shopy a zásilkové služby musejí v dalších měsících podle Jáče počítat se zpomalením růstu, který se po otevření kamenných obchodů projevil.

Obliba nákupů na internetu ale podle něj zůstane zachována a toto podnikání se bude dále rozvíjet, sdělil.

"Rozvolňování epidemických opatření a zvýšení spotřebitelské důvěry indikuje pokračování expanze maloobchodních tržeb, ovšem již pomalejším tempem, i v nejbližších měsících. Úroveň maloobchodních prodejů se již nachází na předpandemických úrovních," řekl ekonom Komerční banky Michal Brožka.

Dohánění odložené spotřeby bude podle analytika Raiffeisenbank Davida Vagenknechta v kategoriích, které byly nuceným uzavřením zasaženy nejvíce, tedy např. služby, kultura nebo sport. "Za předpokladu nezhoršení pandemické situace by v letních měsících měl maloobchodu prospět i příliv turistů," poznamenal.

Doplnil, že za celý letošní rok se očekává růst maloobchodních tržeb okolo tří procent, se započítáním prodeje automobilů o 4,5 procenta.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»