Provozuje:
Juris Real Estate

Lichváři se maskují nálepkami oddlužovacích servisů či insolvenčních poradců.

Nabízejí řešení v exekucích, inzerují, že pomohou s ochranou před věřiteli v osobním bankrotu. Ve skutečnosti ale dlužníka se všemi právními náležitostmi stáhnou z kůže. Dnes opět preventivně.

Lichváři se maskují nálepkami oddlužovacích servisů či insolvenčních poradců.

autor. JURIS REAL

Nabízejí řešení v exekucích, inzerují, že pomohou s ochranou před věřiteli v osobním bankrotu. Ve skutečnosti ale dlužníka se všemi právními náležitostmi stáhnou z kůže. Dnes opět preventivně.

Nejprimitivnější způsob je ten, že si nechají zaplatit například deset tisíc za přípravu na osobní bankrot. A tím to skončí. Mnohem propracovanější je, když dlužníka systémovým hledáním v katastru lokalizují a podávají si ho pak jako kočka myš. To zažil i třicetiletý Josef P. z Plzeňského kraje. Případ bezbřehé drzosti lichvářů a na druhé straně neuvěřitelné jednoduchosti dlužníka popsal plzeňský advokát František Koranda. Josef P. je zaměstnaný jako hlídač. Předtím ale nějakou dobu nepracoval. Vznikla mu povinnost platit si sociální a zdravotní pojištění. Nečinil tak. Začal dostávat platební rozkazy, respektive výměry od sociálky. Vznikl mu dluh u operátora a měl malou půjčku. Suma sumárum dvanáct tisíc korun.

Vlastnil byt, u něhož byly v katastru nemovitostí zapsány exekuční plomby kvůli těmto dluhům. S náklady exekucí se už tyto závazky dostaly ke třiceti tisícům. Do hry vstoupila společnost s ručením omezeným tvořená jedním společníkem, který je i jednatelem. Firma má jako předmět činnosti finanční služby, konsolidaci úvěrů, půjčky a samozřejmě ovládá informační technologie, jako je placený vstup do registru dlužníků, kde zjistí dlužníky např. z onoho malého okresního města.

Poté si placeným přístupem do katastru nemovitostí „finanční servis“ zjistí, jaký mají dlužníci nemovitý majetek. Zadají osobu a vyjede jim k tomu, jaký má kde byt, dům či pozemek. Tato možnost není volně veřejně přístupná. Pak se roztočí kolotoč, který se v jedné a té samé podobě opakuje po celé republice v tisících vydáních. Jednatel firmy kontaktoval Josefa P. a slíbil mu řešení exekucí. Nabídl mu, že byt od něj odkoupí, uhradí za něj všechny závazky, a co zbyde, mu vrátí. Zdálo se to solidní. Navíc Josef P. bydlí většinou u družky.

Pak ale ještě Josef P. přistoupil na to, že mu jednatel finančního servisu půjčí 600 tisíc korun, ale prý že to ovšem bude jen ,jako‘ a že vše se vypořádá při koupi bytu. Jednatel, ve skutečnosti vlastně lichvář, vypsal šek na 600 tisíc, Josef P. šel spořádaně do banky a šek vyinkasoval. S „finančním servisem“ podepsal smlouvu o půjčce, kde mu lichvářova firma půjčuje 600 tisíc korun na čtyři dny, přičemž za sjednání půjčky si firma účtuje 100 tisíc korun, plus dále smluvní pokutu za nedodržení splátky dluhu.

Poté oba navštívili exekutora (od ledna to bude muset být notář), kde se sepsal exekutorský zápis o uznání dluhu s doložkou přímé vykonatelnosti – tedy po pěti dnech s již možnou exekucí na byt – a současně se podepisuje smlouva o převodu bytu z Josefa P. na lichvářovu společnost, kde je uvedena cena bytu 850 tisíc korun. Z ceny bytu byla stržena půjčka, úroky, odměna za sjednání půjčky, vypořádání exekucí, odměna za vypořádání exekucí, takže Josefu P. se dostalo zpět z ceny bytu 850 tisíc korun pouhých 95 tisíc korun.

Toto vše bylo otázkou dopoledne. Až odpoledne se Josefu P. rozbřesklo. Najednou pochopil, že sice exekuce ve výši 12 tisíc korun jsou asi vyřešeny, byt ale už nemá a na dlani mu zůstalo 95 tisíc korun. Až pak se obrátil na advokáta.

Papíry jsou perfektní a svým způsobem nenapadnutelné. Nicméně ona smlouva o půjčce, kterou firma ,finanční servis‘ poskytla Josefu P., by mohla u soudu být napadena jako lichvářská, ale je to s velmi nejistým výsledkem.

S využitím Ginter, J. Nabízejí finanční rady, nakonec vás připraví o střechu nad hlavou. [citováno dne 27. 11. 2012]. http://www.novinky.cz/finance/285939-nabizeji-financni-rady-nakonec-vas-pripravi-o-strechu-nad-hlavou.html




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»