Provozuje:
Juris Real Estate

Lichtenštejnsko se kvůli vyvlastnění pozemků v České republice obrátí na ESLP.

Lichtenštejnsko se kvůli sporu o majetek v ČR, který byl vyvlastněný rodu Lichtenštejnů po druhé světové válce, obrátí na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Informovala o tom vláda v hlavním městě knížectví Vaduzu.

Lichtenštejnsko se kvůli vyvlastnění pozemků v České republice obrátí na ESLP.

autor. JURIS REAL, Advokátní deník

Lichtenštejnsko se kvůli sporu o majetek v ČR, který byl vyvlastněný rodu Lichtenštejnů po druhé světové válce, obrátí na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Informovala o tom vláda v hlavním městě knížectví Vaduzu.

V předmětné kauze se jedná o zhruba 600 hektarů pozemků u středočeských Říčan. Podle vlády ve Vaduzu české úřady nerespektovaly dostatečně suverenitu Lichtenštejnska, a proto se rozhodla podat u soudu ve Štrasburku mezistátní stížnost. Nepřípustné podle ní je to, že lichtenštejnští státní příslušníci jsou opakovaně označováni za osoby německé národnosti a toto označení je uplatňováno jako základ rozsudků českých soudů. Lichtenštejnsko ve stížnosti k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku uvádí, že Česká republika porušila vůči lichtenštejnským občanům několik článků Evropské úmluvy o ochraně lidských práv. Nerespektovala např. jejich právo na spravedlivý proces, na soukromí a rodinný život, na ochranu majetku či zákaz diskriminace. Uvedl to advokát Vít Makarius pověřený vypracováním stížnosti.

Konkrétně se mezistátní stížnost týká verdiktů ve sporu o zhruba 600 hektarů lesů u Říčan. V roce 2015 okresní soud uznal, že Nadace knížete z Lichtenštejna má nárok na dědictví těchto pozemků, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových ale toto rozhodnutí napadl a uspěl. Rozhodnutí pozemky Lichtenštejnům nevydat potvrdily všechny odvolací soudy a letos v únoru nakonec i soud ústavní. Majetkové spory mezi Českem a Lichtenštejnskem se přitom táhnou už roky. Jejich příčinou je uplatnění dekretů prezidenta Edvarda Beneše na majetek Lichtenštejnů. Knížecí rodina tvrdí, že český stát jí majetek zabavil nezákonně. Oba státy proto navázaly diplomatické styky až v září 2009. Rod se však tímto aktem nevzdal nároků na zabavený majetek. Na mimosoudním řešení letitých majetkových sporů se oběma stranám nepodařilo domluvit.

Přitom ČR a Lichtenštejnsko jsou země po staletí historicky spjaté. Zámožný rod Lichtenštejnů patřil k nejbohatší tuzemské šlechtě, hlavně na Moravě. Vlastnil mj. Lednicko-valtický areál zapsaný na seznam kulturního dědictví UNESCO nebo zámky Bučovice, Plumlov či Velké Losiny.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

PČR prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k trase metra D.

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D. Na dotaz ČTK to uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Více»

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Všechny články a aktuality »»