Provozuje:
Juris Real Estate

Lety odhalily v lesích bohužel další ohniska kůrovce.

Několik nových ohnisek kůrovce odhalili letos v Olomouckém a Zlínském kraji pomocí monitorovacích letů nad lesy pracovníci Arcibiskupských lesů a statků Olomouc (ALSOL).

Lety odhalily v lesích bohužel další ohniska kůrovce.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Několik nových ohnisek kůrovce odhalili letos v Olomouckém a Zlínském kraji pomocí monitorovacích letů nad lesy pracovníci Arcibiskupských lesů a statků Olomouc (ALSOL).

Lesníci díky tomu budou moci rychleji odstranit kůrovcem napadené stromy. Vytěžené dřevo poté soustředí na jednom místě, kde jej chemicky ošetří, aby zabránili dalšímu šíření hmyzu.

ALSOL spravují více než 42.000 hektarů lesa na území Jeseníků, Mohelnicka, Hostýnských vrchů a v okolí Velehradu. Lesníci provedli monitorovací lety, aby z výšky zjistili stav lesních porostů.

"Nejvážnější situace existuje v rámci polesí Chvalčov, konkrétně v Hostýnských vrších, kde jsou z ptačího pohledu jasně patrná nová ohniska uprostřed ještě zelených porostů," konstatoval Buček. Nepříliš optimistická situace vypadá podle něj rovněž v lesích v okolí Mírova u Mohelnice na Šumpersku a v okolí Vápenné a Rejvízu na Jesenicku. Výsledky z rekognoskačního letu přitom pomohou lesníkům zefektivnit boj proti kůrovci. "Po jarní výsadbě aktuálně investujeme veškeré kapacity do vyhledávání napadených stromů a jejich okamžitého odstranění z lesa. Velmi zásadní je rovněž zdůraznit, že podle aktuálního vládního nařízení se soustřeďujeme na právě napadené stromy, ve kterých se kůrovec množí a vylétává ven. Už suché stromy, které kůrovec opustil, momentálně necháváme stát, abychom se mohli intenzivně věnovat těm napadeným," podotkl Buček.

Monitorovací lety jsou ve spolupráci s ministerstvem zemědělství organizovány každoročně ve dvou termínech. Lesníci díky ním můžou srovnat stav lesních porostů v průběhu času.

"Pohled z letadla nám umožňuje komplexní přehled o jednotlivých lokalitách a odhaluje skrytá ohniska ve špatně přístupných terénech. Je důležité si uvědomit, že lesník má na starosti skoro 1 000 hektarů lesa a při zpracování kůrovce hraje čas nejpodstatnější roli," dodal Buček.

Kůrovcová kalamita, o které odborníci říkají, že je dosud největší na území tuzemska, výrazně zasáhla oblast severní a střední Moravy a Slezska, tedy Moravskoslezský, Olomoucký a Zlínský kraj.

Zasažené jsou taktéž okresy Třebíč, Znojmo, Jihlava nebo Jindřichův Hradec. Situace s lýkožroutem není dobrá ani v podhůří Šumavy a Českého lesa v Jihočeském a Plzeňském kraji. Další místa jsou ohrožena.

V Olomouckém kraji již kůrovcové kalamitě a suchu padly za oběť miliony stromů. Obnova zničených lesů, ve kterých vznikly rozsáhlé holiny, potrvá mnoho let a bude stát stovky milionů korun.

Kůrovcová kalamita v Olomouckém kraji nejvíce postihla lesy v Jeseníkách, severní části Olomoucka a ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»