Provozuje:
Juris Real Estate

Lesy ČR prodávají zámek Hořice, mohlo by z něj vzniknout městské muzeum.

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) chystá prodat barokní zámek v Hořicích na Jičínsku, v němž zatím sídlí jedna z jeho lesních správ. Objekt podnik nabídl městu, jehož zastupitelé by měli v prosinci o koupi rozhodnout.

Lesy ČR prodávají zámek Hořice, mohlo by z něj vzniknout městské muzeum.

autor. JURIS REAL

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) chystá prodat barokní zámek v Hořicích na Jičínsku, v němž zatím sídlí jedna z jeho lesních správ. Objekt podnik nabídl městu, jehož zastupitelé by měli v prosinci o koupi rozhodnout.

Město by zámek mohlo využít pro potřeby muzea, uvedl dnes pro ČTK místostarosta Ivan Doležal (ODS). Lesy ČR chystají pro hořickou lesní správu výstavbu nového sídla.

Rozsáhlý areál zámku není podle generálního ředitele LČR Daniela Szóráda pro sídlo lesní správy vhodný kvůli své velikosti a nákladům na provoz a opravy.

"Město Hořice je pro nás logicky nejsprávnější kupec, dostalo od nás nabídku. Zatím jiné kupující nesháníme," řekl ČTK Szórád.

Odhadovaná cena je deset milionů korun, finální cenu by teprve určil znalec. Nová lesní správa v Hořicích bude dřevostavbou, podnik nyní vybírá dodavatele a náklady odhaduje na 20 milionů korun.

Zda město památkově chráněný objekt koupí, zatím není jasné.

"Koupě zámku veřejnost rozděluje na dvě části," uvedl Doležal. Jedna část je podle něj pro koupi a využití pro muzeum, druhá to pokládá za drahý projekt nesoucí do budoucna i vysoké provozní náklady. Za koupi zámku v Hořicích vznikla i petice. Náklady na rekonstrukci zámku pro potřeby muzea radnice odhaduje na 45 milionů korun, celkem by tak musela i s koupí vydat 55 milionů korun. "Je otázka, zda takové peníze dokáže město sehnat," uvedl Doležal. Připomněl však, že možnost získat zámek se nebude v budoucnu opakovat. Podle opoziční zastupitelky Ivy Šedivé (ČSSD) by město zámek mělo koupit. "Investice to nebude jednoduchá, ale bude sloužit nadčasovým věcem. Kultura nikdy nebude vydělávat," řekla.

V zámku by městské muzeum, jež nyní sídlí v jednom z domů na náměstí, mohlo získat důstojné prostory.

Podle studie na využití zámku by v areálu mohla vzniknout stálá muzejní expozice, výstavní prostory, expozice hořických trubiček, restaurace či lapidárium.

"Stálá expozice (muzeu) pro doplnění výuky regionálních dějin velmi citelně chybí. Muzeum nemá ani přednáškovou síň nebo studovnu pro badatele či příležitostnou výuku. Tento standard je ve většině muzeí ve srovnatelných městech samozřejmostí," uvedl učitel dějepisu na hořickém gymnáziu a zastánce koupě zámku Jan Tomíček.

Objekt zámku má renesanční původ v 16. století, po požáru v 18. století byl barokně přestavěn. Na nádvoří je kamenná část staré hořické tvrze ze 14. století.

"Zámek se proslavil v roce 1866, kdy před bitvou u Sadové v něm nocoval pruský korunní princ Fridrich Karel, kancléř Bismarck a po bitvě i pruský král a budoucí německý císař Vilém I," připomněl Tomíček.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»