Provozuje:
Juris Real Estate

Lesy ČR odmítají církvím vydat 30.000 ha lesů.

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) odmítá v rámci církevních restitucí vydat přibližně 30.000 hektarů lesů, což je asi pětina ze všech 150.000 hektarů lesů, o něž církve požádaly.

Lesy ČR odmítají církvím vydat 30.000 ha lesů.

autor. JURIS REAL

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) odmítá v rámci církevních restitucí vydat přibližně 30.000 hektarů lesů, což je asi pětina ze všech 150.000 hektarů lesů, o něž církve požádaly.

Podnik očekává, že o vydání sporných lesů se povedou soudní spory, některé případy již soudy řeší.

Česká biskupská konference podle generálního sekretáře Tomáše Holuba rozhodnutí Lesů ČR respektuje, na druhou stranu je podle ní legitimní, že se církevní subjekty, kterých se odmítnutí lesů týká a které mají na celou věc jiný právní názor, obrátí se svými nároky na soud.

"Soudní řízení ale v konečném důsledku neprospěje ani jedné ze stran, neboť průtahy oddalují možnosti hospodařit a využívat výnosy, s nimiž se počítá v hospodářských plánech," konstatoval Holub.

Největší část lesů, které LČR odmítly vydat, si nárokuje Česká provincie řádu bratří domu Panny Marie v Jeruzalémě, známá jako Řád německých rytířů.

Mezi odmítnuté církve s velkými restitučními nároky dále patří Benediktinské opatství v Broumově, Cisterciácké opatství v Oseku a Kanonie premonstrátů Teplá.

V rámci církevních restitucí se Lesy ČR nyní účastní 42 soudních sporů. Ve 22 z nich podnik žaluje zástupce církví, u dalších 20 sporů jsou Lesy ČR na straně žalované.

"Jedná se často o formální chyby v rozhodnutí o vydání pozemků či staveb, nebo máme díky dokumentům pochybnosti o oprávněném nároku zástupců církví na požadovaný majetek," uvedl Szórád.

Podnik zatím uzavřel dohody s církvemi o vydání 74.347 hektarů, dalších 17.501 hektarů lesů církvím přiřkl ve správním řízení Státní pozemkový úřad.

"U dalších asi 30.000 hektarů se předpokládají kladná rozhodnutí o vydání," řekl Szórád. Největší vznesené nároky z tohoto objemu mají Cisterciácké opatství Vyšší Brod, Řád maltézských rytířů a vydán by měl být i rozsáhlý majetek po vratislavském arcibiskupství, který žádají arcibiskupství olomoucké a biskupství ostravsko-opavské.

U vyšebrodských cisterciáků, maltézských rytířů i vratislavského panství Lesy ČR původně majetky odmítly vydat, ale Státní pozemkový úřad (SPÚ) ve správním řízení rozhodl opačně.

"Nechali jsme si ve všech případech vypracovat rešerši a ve všech případech jsme se rozhodli, že nemá smysl podstupovat soudní spor," uvedl Szórád s tím, že v rozhodnutí SPÚ byly pochybnosti Lesů ČR vysvětleny a vyvráceny.

Lesy ČR v rámci církevních restitucí evidují celkem 2250 výzev k vydání majetku. Zástupci církví a náboženských společností v nich požádali o vydání 48.943 pozemků a 1392 staveb. Požadovaných asi 150.000 hektarů představuje kolem 12 procent z rozlohy Lesů ČR 1,3 milionu hektarů.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»