Provozuje:
Juris Real Estate

Legislativní novinka zásadní povahy, která se týká finančního práva.

Významná legislativní změna zákona č. 357/1992 Sb., o daní dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů, která se dotýká převodů nemovitostí.

autor. JURIS REAL

Legislativní novinka zásadní povahy, která se týká finančního práva.

Významná legislativní změna zákona č. 357/1992 Sb., o daní dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů, která se dotýká převodů nemovitostí.

Tato legislativní novinka může mít dokonce podle našeho názoru svou povahou vliv nebo dopad i na hospodaření obcí, resp. měst s bytovým fondem v tomto či následujícím roce, protože obce či města spravují (rozuměj vlastní) ve svém porftoliu obecní či městské byty a z důvodu napjatých komunálních rozpočtů bude ve větším měřítku docházet samozřejmě k "rozprodávání" obecních či městských bytů. Pokud tedy chce obec, město či městská část ušetřit finanční prostředky, mělo by dojít k převodům nemovitostí ještě letošní rok.

Všichni vlastníci nemovitostí, kteří plánují v blízké budoucnosti prodávat či kupovat nemovitost, by měli počítat s tím, že se chystají zásadní změny zákona č. 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitosti, ve znění pozdějších předpisů. Již od ledna příštího roku se má podle legislativního návrhu Ministerstva financí zvýšit daň z převodu nemovitostí ze tří na čtyři procenta ze základu daně. Daň se platí ze smluvní ceny, pouze když je nižší než cena úřední (tj. cena určená podle znaleckého posudku), tak je základem daně právě cena odhadce. Pro zjednodušení nabízíme našim čtenářům jednoduchý příklad z praxe, kdy toto zvýšení u menšího rodinného domu s prodejní cenou řekněme 2 milióny korun bude znamenat zvýšení daně ze 60 na 80 tisíc korun.

Od ledna 2014, tedy za zhruba rok a půl, má pak dojít k dalším převratným novinkám.

Předně se jedná o to, že daň bude platit vždy nabyvatel nemovitosti. V současnosti platí daň zpravidla převodce (kupující je tzv. ručitelem), ale u některých přechodů - v důsledku např. výkonu rozhodnutí či exekuce, vydržení, nabytí ve veřejné dražbě - platí daň nabyvatel. Instituce ručitele bude zrušena. Určité zjednodušení čeká manžele. V současné době, i když se daň týká nemovitosti v jejich společném jmění, je každý z manželů samostatným poplatníkem za svůj podíl. Nově podá daňové přiznání a zaplatí daň jen jeden z nich za oba. Příjemné jistě je, že základem daně bude v případě nejčastějších smluvních převodů nemovitostí cena sjednaná, čímž odpadne dnešní nutnost pořizovat znalecký odhad ceny nemovitosti. To se bude týkat zejména bytů, rodinných a rekreačních domů, chat a chalup, zahrádkářských chat, garáží, nebytových prostorů a pozemků, na nichž jsou nemovitosti zřízeny, a i pozemků bez stavby, bez práva stavby a trvalého porostu. Výjimkou budou případy, jestliže sjednaná kupní cena bude o více než jednu třetinu nižší než obvyklá cena těchto nemovitostí v daném místě - pak bude nutný znalecký odhad.

Součástí daňového přiznání budou i nadále tvořit kopie některých listin, například kopie kupní smlouvy. Nově však už nebudou vyžadovány ověřené opisy nebo kopie výše uvedených dokladů, ale postačí jejich prostá kopie. Důvodem legislativních změn z dílny Ministerstva financí od ledna 2014 je kromě snahy o snížení administrativní náročnosti a zjednodušení daňového řízení nová zásadní úprava občanského práva v novém občanském zákoníku. A dále rovněž ta skutečnost, že od ledna 2014 dojde k transformaci daně dědické a daně darovací pod režim daně z příjmů.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»