Provozuje:
Juris Real Estate

Legislativní novelu omezující vydávání státní půdy předloží MZe vládě v květnu.

Ministerstvo zemědělství chce v květnu předložit vládě k projednání novelu zákona o Státním pozemkovém úřadu (SPÚ), která má výrazně omezit další vydávání státní zemědělské půdy. Novinářům to řekl náměstek ministra zemědělství Jiří Jirsa (KDU-ČSL).

Legislativní novelu omezující vydávání státní půdy předloží MZe vládě v květnu.

autor. JURIS REAL

Ministerstvo zemědělství chce v květnu předložit vládě k projednání novelu zákona o Státním pozemkovém úřadu (SPÚ), která má výrazně omezit další vydávání státní zemědělské půdy. Novinářům to řekl náměstek ministra zemědělství Jiří Jirsa (KDU-ČSL).

Podle návrhu má SPÚ do budoucna být nejen tím, kdo státní půdu prodává či převádí, ale zároveň i tím, kdo udržuje rezervu státní půdy, případně ji směňuje či nakupuje.

Zákon by podle Jirsy měl začít platit od března 2016.

Ministerstvo rozeslalo materiál do připomínkového řízení v závěru února. Jeho účastníci mohou zasílat své podněty do pátku.

Vzhledem k tomu, že úřad očekává velké množství připomínek, které bude muset vypořádat, se předložení novely vládě proti původním plánům mírně opozdí a stane se tak během května.

Celý legislativní proces by podle předpokladů MZe mohl být uzavřen do poloviny ledna 2016 a nabýt následně účinnosti od března.

Od začátku 90. let Pozemkový fond a následně z něj vzniklý SPÚ prodal či převedl oprávněným osobám jako náhradu za jiné nevydané pozemky celkem 661.000 hektarů zemědělské půdy.

Bylo to však více, než si mohl dovolit, i než říkal původní plán, který předpokládal vydání 500.000 hektarů.

Nyní tak státu schází půda na dokončení restitucí, ale třeba i na případnou směnu kvůli stavbám dálnic či protipovodňových hrází.

Úřad proto chce pokračování dalšího výprodeje (výkupu) státní půdy ukončit.

Zbývající restituenti, kteří mohou ještě nárokovat až 300.000 hektarů zemědělské půdy, by měli být vyplaceni. Dostat mají zhruba půl miliardy korun.

"Naši předchůdci s danou půdou diplomaticky řečeno hospodařili nehospodárně," podotkl Jirsa. Vydaná půda podle něj odpovídá zhruba jedné čtrnáctině rozlohy České republiky. "Řada těch účelů byla relevantních, jako jsou převody vůči zemědělským podnikatelům, řada té půdy šla ve prospěch developerů a ne úplně na veřejné účely," dodal.

SPÚ by měl podle návrhu do budoucna mimo jiné také více využívat předkupní právo státu k privatizovaným pozemkům.

To jim komplikuje současná právní úprava.

Novela nemá další převody půdy zcela znemožnit.

Zachována má zůstat například možnost převodů pozemků obcím a krajům a částečně také její prodej již aktivním zemědělcům, uvedl již dříve ministr zemědělství Marian Jurečka.

Podle nařízení, které loni v říjnu přijala vláda, si úřady mají ponechat v rezervě pro stavbu dálnic, průmyslových zón či protipovodňových opatření zhruba 550 pozemků o celkové výměře 245 hektarů.

Více než tři čtvrtiny rezervy připadá na ministerstvo dopravy. SPÚ však eviduje žádosti o zařazení další, výrazně větší výměry do rezerv.

Například ministerstvo životního prostředí chce téměř 220.000 hektarů.

K dispozici je však zhruba jen 168.000 hektarů, z toho téměř polovina je blokovaná pro restituce a další účely. Dalších více než 300.000 hektarů však představují potencionální nevypořádané restituční nároky jednotlivých osob.

Nikdo však v současné době neví kolik z této výměry budou chtít lidé opravdu vydat či zda naopak dají přednost finančnímu vypořádání.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»