Provozuje:
Juris Real Estate

Legislativní novela stavebního zákona lhůty tolik nezkrátí.

Novela stavebního zákona, kterou v prvním čtení schválila Sněmovna, lhůty pro získání stavebního povolení příliš nezkrátí. Na setkání s novináři to uvedla viceprezidentka Hospodářské komory ČR Irena Bartoňová Pálková

Legislativní novela stavebního zákona lhůty tolik nezkrátí.

autor. JURIS REAL

Novela stavebního zákona, kterou v prvním čtení schválila Sněmovna, lhůty pro získání stavebního povolení příliš nezkrátí. Na setkání s novináři to uvedla viceprezidentka Hospodářské komory ČR Irena Bartoňová Pálková.

Podle ní je potřeba sloučit všechna potřebná řízení, zahrnout do nich i vodohospodářské stavby, zastropovat lhůty pro vydávání rozhodnutí a zjednodušit dokumentaci.

Novelu do poloviny prosince projedná hospodářský výbor Sněmovny, poslanci by o ní měli znovu hlasovat 25. ledna. Podle HK by bylo ideální začít pracovat na novém stavebním zákoně.

"Celého procesu projednávání se aktivně účastníme a nemohu říct, že bychom byli úplně nadšení. Novela v současné podobě určité zjednodušení asi přinese, ale nesplňuje to, co podle nás měla splnit. To znamená zkrácení lhůt," řekla Bartoňová Pálková. HK k novelizaci zákona poslala 59 připomínek a ve Sněmovně bude prosazovat pozměňovací návrhy. V žebříčku Doing Business, který sestavuje Světová banka, je Česká republika v délce stavebního řízení na 130. místě. Pro menší modelovou stavbu trvá 247 dní. "Ta doba je strašná. Myslím, že bychom se neměli porovnávat se zeměmi jako Zambie nebo Kambodža. Ta novela bohužel znamená, že se nijak výrazně neposuneme," dodala Bartoňová Pálková. U modelové stavby se navíc předpokládá, že budou dodrženy všechny správní lhůty, žádná nebude přerušena a nikdo se neodvolá. To se podle viceprezidentky HK v praxi neděje a doba je tak mnohem delší. "U velkých dopravních staveb není výjimkou 16 - 18 let," uvedl viceprezident HK Michal Štefl.

HK považuje za nejdůležitější jednotné povolovací řízení, kdy by se sloučily do jednoho získání EIA (posudek o vlivu stavby na životní prostředí), územní rozhodnutí a stavební povolení.

Podle Bartoňové Polákové však novela sloučí jen některé kroky při povolování staveb - územní nebo stavební řízení s integrací EIA. "Například řízení o vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu se tak bude muset řešit dál odděleně," doplnila.

Za špatné považuje i to, že podle novely zůstane povinnost nejprve vyřešit vodoprávní řízení, které se třeba týká i přípojky vody k rodinnému domu. A teprve poté může být zahájeno stavební řízení.

"I legislativní rada vlády se přiklonila k tomu, aby se obě řízení mohla konat současně," uvedla dále Bartoňová Pálková.

HK dále požaduje zastropování lhůt pro vydání rozhodnutí. Investoři podle ní nemohou odhadnout celkovou délku řízení.

"Novela sice lhůty upravuje, ale v zásadě se jedná o lhůty procesní, které se mohou v praxi prodlužovat," sdělila Bartoňová Pálková. Za problematické považuje i to, že stavební povolení může být i po svém vydání odejmuto neveřejným správním řízením a stavebník o tom často ani neví. Jako příklad uvedla rekonstrukci budovy Maroldova panoramatu.

"Podle nás by bylo ideální, aby se tady začalo pracovat na novém stavebním zákoně, který by byl moderní, flexibilní, byla by v něm zajištěna právní jistota. A navíc by byl časově přijatelný a reálný," dodala Bartoňová Pálková.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»