Provozuje:
Juris Real Estate

Legislativní návrh zahrádkářského zákona u zákonodárců neuspěl.

Návrh zahrádkářského zákona u poslanců již v úvodním kole projednávání narazil. Sněmovna ho vrátila předkladatelům k dopracování, což je jen jiná forma zamítnutí.

Legislativní návrh zahrádkářského zákona u zákonodárců neuspěl.

autor. JURIS REAL

Návrh zahrádkářského zákona u poslanců již v úvodním kole projednávání narazil. Sněmovna ho vrátila předkladatelům k dopracování, což je jen jiná forma zamítnutí.

Přímý návrh na zamítnutí však u poslanců neprošel. Návrh, pod kterým jsou podepsány téměř čtyři desítky poslanců z klubů ČSSD, KSČM i Úsvitu, tak po včerejšku skončil svoji legislativní pouť.

Vrácení předlohy k dopracování prošlo rozdílem jednoho hlasu, hlasovalo pro to 68 poslanců, zapotřebí jich bylo o jednoho méně.

Pro vrácení hlasovali poslanci vládní KDU-ČSL i hnutí ANO, přidali se k nim poslanci ODS a TOP 09. Zahrádkáři volají po přijetí zákona už řadu let a Český zahrádkářský svaz návrh vítal.

Nejde o první neúspěšný pokus prosadit normu na pomoc zahrádkářům. Sněmovna už obdobný návrh obdržela v roce 2009, schválený zákon však tehdy vetoval prezident Václav Klaus a Sněmovna už o jeho vetu nerozhodla.

Nynější návrh stanovoval zahrádkářskou činnost jako veřejně prospěšnou a měl řešit problémy s pozemky pro zahrádkové osady.

Po jeho přijetí volají zahrádkáři již řadu let. Navrhoval mimo jiné, aby Státní pozemkový úřad, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových nebo obce měly právo převést pozemky pro zahrádkářskou činnost, případně je pronajmout nebo propachtovat.

Vláda k zákonu zaujala neutrální stanovisko. Měla ale řadu připomínek s tím, že by je poslanci měli v dalším projednávání zohlednit.

Podle vlády se například může návrh jevit jako nadbytečný, protože platné zákony už vytvářejí dostatečný prostor pro zahrádkářskou činnost.

"Pro zahrádkáře je stejně významný jako myslivecký zákon pro myslivce a rybářský zákon pro rybáře," řekl k zákonu poslanec ČSSD Ladislav Velebný. Řada poslanců ale návrh podrobila kritice. Zákona se proti nim zastal místopředseda zemědělského výboru Pavel Kováčik (KSČM), který poukazoval na to, že zahrádkáři poskytují veřejnosti řadu služeb, o které by jinak veřejnost byla ochuzena.

Ivan Adamec (ODS) uvedl, že nemá význam každou lidskou činnost svazovat zákonem. "Zahrádkáři fungují, nikdy jsem nenarazil na nějaký zvláštní problém," poznamenal. "Děsím se toho, že za chvíli budeme schvalovat zákony pro oddíly basketbalu," dodal a navrhl zamítnutí návrh zákona. Marek Benda (ODS) navíc vznesl i návrh na vrácení, který poslanci nakonec schválili.

"Já pro tento zákon hlasovat nebudu, protože mi to přijde jako totální nesmysl," řekl Pavel Plzák (ANO). Uvedl, že je členem filatelistického svazu a těší na schvalování zákona, který filatelistům určí, jak mají třídit své sbírky. Jeho stranický kolega Radek Vondráček podotkl, že neví, jestli si zahrádkáři uvědomují, že zaplevelují právní řád.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dvorecký most je komplikovaná stavba.

Řekl ČTK stavbyvedoucí Metrostavu. Více»

Ministerstva se dohodly na rozdělení výnosů z emisních povolenek.

Ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu našla shodu na rozdělení výnosů z emisních povolenek a vláda by ji dnes měla potvrdit. Vyplývá to z vyjádření ministrů při příchodu na jednání kabinetu. Více»

Škody způsobené mrazem na úrodě vinařů v ČR budou ve stovkách milionů korun.

Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v České republice půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl ČTK prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Více»

Zájem o dřevostavby loni v České republice stagnoval.

Přibývá veřejných staveb. Více»

Zájem o tepelná čerpadla v České republice stagnuje.

Obor jedná se státem o podpoře. Více»

Všechny články a aktuality »»