Provozuje:
Juris Real Estate

Lanovka na Petřín bude mít nové vozy a novou trať.

Pražská lanovka na Petřín bude mít nové vozy a zcela vyměněna bude trať. Na podobu vozů chystá město designovou soutěž.

Lanovka na Petřín bude mít nové vozy a novou trať.

autor. JURIS REAL (Zdroj: Česká justice)

Pražská lanovka na Petřín bude mít nové vozy a zcela vyměněna bude trať. Na podobu vozů chystá město designovou soutěž.

Oprava se uskuteční v následujících čtyřech či pěti letech a provoz bude při opravě asi na osm měsíců zastaven. Náklady jsou předběžně odhadovány na 210 milionů Kč.

Novinářům to řekli náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě) a vedoucí provozu tramvají dopravního podniku (DPP) Petr Hloch. Lanovka se poprvé rozjela v létě 1891 a v nynější podobě jezdí od roku 1985.

Jedním z problémů je, že petřínský svah se sesouvá směrem na Újezd. "Byť o milimetry ročně, ale ujíždí. Tím je samozřejmě narušeno drážní těleso a z něj se např. uvolňují pražce. Je potřeba udělat celé podloží a odvodnění, abychom to celé stabilizovali. Drážní těleso celkově není v kondici a je v tomto okamžiku dožité," řekl Hloch. Problémy mají rovněž vozy. Pokroucené mají 90 let staré rámy, které nelze na místě opravit. Navíc mají nouzové brždění na lano a takové vozy od roku 1960 podle Hlocha nikdo nevyrábí. "Počítáme, že nové těleso bude fungovat 30 až 40 let a to ty stávající vozy prostě nevydrží," sdělil.

Systém lanovky a výhybky zůstanou stejné, což znamená, že nové vozy musí být těžké maximálně jako ty současné. Podle Scheinherra ale budou vyrobeny z lehčích materiálů, tím pádem se do nich vejde více cestujících. Použit bude i současný pohon dráhy, který bude pouze repasován.

"Motor sice vypadá historicky, ale je již řízen digitálně. Soustrojí je navíc památkově chráněné, takže jej musíme zachovat," uvedl Hloch.

Na podobu nových vozů uspořádá město a DPP designovou soutěž. Vyhlášena bude v nejbližší době. "Chceme design udělat tak, aby se co nejvíce navýšila kapacita. Základní šasi je dáno a tvůrci budou mít na starosti v podstatě interiér, okna, dveře a přední a zadní kabinu," řekl Scheinherr. Jeden ze současných vozů bude po rekonstrukci opraven a vystaven v muzeu. Nyní DPP počítá s tím, že bude vystaven na 12. koleji v třetí hale muzea MHD ve Střešovicích, kde bude vyrobena speciální zkosená dráha.

Provoz bude při opravě přerušen na osm měsíců. Kdy to přesně bude, není v tuto chvíli jasné. Při výluce zabere šest měsíců oprava samotné trati. "Výrobce lanovky bude mít následně zhruba zhruba dva měsíce, poté, co přiveze vagóny, aby je nějakým stylem rozjezdil a připravil všechny doklady pro to, aby se daly spustit," konstatoval Hloch.

Lanová dráha se poprvé rozjela v létě 1891 u příležitosti Jubilejní zemské výstavy. Za svoji existenci měla dvě dlouhé odstávky.

V roce 1916 se zastavila kvůli světové válce, provoz byl obnoven v roce 1932. V roce 1965 rozsáhlé sesuvy půdy trať zničily a lanovka se znovu rozjela v roce 1985.

Na přelomu let 2015 a 2016 se dočkala výrazné opravy trati. Od zahájení provozu v červnu 1985 do konce roku 2019 přepravila 54,5 milionu cestujících. Nejvíc lidí se svezlo předloni, a to zhruba 2,2 milionu.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»