Provozuje:
Juris Real Estate

Kvůli stovkovým dluhům se advokáti nepřetrhnou.

Bič na vymahače dluhů bohužel dopadne i na věřitele. Advokáti pro pár stovek pracovat nebudou a dlužníci toho využijí. Malé pohledávky nikdo vymáhat nebude.

Kvůli stovkovým dluhům se advokáti nepřetrhnou.

Bič na vymahače dluhů bohužel dopadne i na věřitele. Advokáti pro pár stovek pracovat nebudou a dlužníci toho využijí. Malé pohledávky nikdo vymáhat nebude.

Bič na vymahače dluhů bohužel dopadne i na věřitele. Advokáti pro pár stovek pracovat nebudou a dlužníci toho využijí. Malé pohledávky nikdo vymáhat nebude.

Ministerstvo spravedlnosti před prázdninami slavnostně oznámilo, že vymáhání pohledávek bude levnější a tím pádem dostupnější pro většinu věřitelů.

Od července totiž vstoupila v platnost novela advokátního tarifu, která podstatně snižuje náklady vymáhání pohledávek, a to jak v nalézacím, tak ve vykonávacím řízení.

Skvělá zpráva pro celou řadu podnikatelů a živnostníků. Více o tom v článku Perte se o své peníze, náklady na vymáhání pohledávek jsou výrazně nižší. Bylo ale řečeno vše?

Pravdou je, že v důsledku snížení advokátního tarifu vymáhání pohledávek zlevní.

Je ovšem nutné podívat se na celou problematiku trochu detailněji. V první řadě ministerská vyhláška omezuje výrazně především takzvané formulářové žaloby.

Ze své více než třináctileté praxe soudního exekutora dobře vím, že v případě pohledávek firem a živnostníků je využití formulářových žalob ve sporech zcela marginální, neřkuli nulitní, krotí radost živnostníků soudní exekutor Tomáš Vrána z Exekutorského úřadu Přerov.

Podvodníci a spekulanti se naučí, že malé částky netřeba platit, protože je po nich stejně nikdo nebude vymáhat.

V praxi se ale může objevit jiný, daleko závažnější, problém, který úzce souvisí se státem deklarovaným advokátním tarifem.

Snížení přiznaných nároků na advokátní zastupování uleví pouze dlužníkům, kdežto přitíží věřiteli.

Jde totiž o to, že zastupující advokáti nebudou ochotni dělat svoji práci za pár stokorun a budou chtít doplatit zbytek své práce od věřitele.

To v praxi může přinést pouze dva efekty. Jeden bude spočívat v tom, že věřitel si bude podklady pro soud laicky zpracovávat sám, přičemž se to neobejde bez chyb, které prodlouží celý proces, tudíž to i sníží šanci na domožení se peněz.

Druhou variantou je situace, kdy si věřitel spočítá, že doplatek advokátovi jej přijde dráž, než vymožená částka a celý dluh přestane vymáhat, varuje Tomáš Vrána.

A právě v tom vidí největší riziko. Podvodníci a spekulanti se naučí, že do jisté výše není třeba své závazky plnit, protože je stejně nikdo nebude vymáhat.

Stejného názoru je i Martin Vychopeň, předseda České advokátní komory. Změna podle něj pouze přenáší náklady na advokáty z dlužníků na věřitele a je zralá na ústavní stížnost. Problém shledává především ve snížení odměny na přípravy formulářové žaloby. Má jít o náročný úkon, který zabere mnoho času. Za sto nebo dvě stě korun na hodinu advokáti pracovat nebudou, tvrdí Martin Vychopeň. Potvrzuje tak slova soudního exekutora Tomáše Vrány, že do jisté výše závazky skutečně nikdo vymáhat nebude.

Česká advokátní komora chápe, že v některých případech, zejména při vymáhání poměrně nízkých částek, se náhrada přiznávaná úspěšné straně sporu může jevit jako příliš vysoká. Nicméně by taková náhrada měla odpovídat alespoň tomu, co advokát na zastoupení klienta vynaloží.

To, s čím Ministerstvo spravedlnosti přišlo, to je zcela nespravedlivé zvýhodnění dlužníka. V důsledku to znamená, že se zhorší vymahatelnost pohledávek a spravedlnost v České republice bude existovat ne od hranice deseti tisíc výše, jak jsme se obávali, ale dokonce až od padesáti tisíc výše. Nižší částky se v podstatě přestanou zcela vymáhat, varuje komora. Je to skvělá zpráva pro neodpovědné dlužníky, ale smutná pro jejich věřitele (Vesecký. Z. Kvůli malým pohledávkám se advokáti nepřetrhnou. Na dlužníky budeme muset sami {citováno 17. 7. 2014}. Dostupný z http://www.cak.cz/scripts/detail.php?id=13220).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»