Provozuje:
Juris Real Estate

Kulturák v Červeném Hrádku, který proslavil Jakeš, čeká úplná renovace.

Rekonstrukce a přestavba na mezigenerační centrum se školkou a byty pro seniory by měla změnit kulturní dům v Plzni - Červeném Hrádku, který v roce 1989 proslavil projev tehdejšího generálního tajemníka komunistické strany Miloše Jakeše.

Kulturák v Červeném Hrádku, který proslavil Jakeš, čeká úplná renovace.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Rekonstrukce a přestavba na mezigenerační centrum se školkou a byty pro seniory by měla změnit kulturní dům v Plzni - Červeném Hrádku, který v roce 1989 proslavil projev tehdejšího generálního tajemníka komunistické strany Miloše Jakeše.

Plány na přebudování stavby, kterou si v takzvané akci "Z" postavili v roce 1984 sami hrádečtí občané, má Plzeň už řadu let.

Čtvrtý městský obvod Doubravka, pod nějž Červený Hrádek spadá, ale zatím marně hledá dotace. Obvod si nemůže dovolit sám zaplatit zhruba 60 milionů korun, na kolik studie přestavbu odhaduje, řekl ČTK starosta Tomáš Soukup (ANO).

Komplex budov v Červeném Hrádku zahrnuje nejméně deset let opuštěný kulturní dům a na něj navazující nově opravené objekty zemědělského družstva. Ke kulturnímu domu, kde Jakeš 17. července 1989 hovořil před komunistickými funkcionáři, stoupá od úrovně silnice velkorysé široké schodiště s třicítkou místy vydrolených betonových schodů, mezi nimiž teď hojně roste tráva a mech.

Průčelí šedé omšelé budovy tvoří hlavně velké plochy oken a dveří zasazených v kovových rámech. Uvnitř je nepořádek, v hlavním sále jsou vytrhané parkety.

Jako pozůstatek po diskotéce, která tu po revoluci byla, zůstala na stěnách sytá rudá či modrá barva či zbytky šachovnicové výzdoby. Prostředí, v němž Jakeš pronesl svůj projev, připomíná už jen vyvýšené pódium.

"Ten objekt paradoxně není v nějakém špatném stavu, že by hrozila havárie," konstatoval Soukup. Obvod se podle něj snaží zatím alespoň zajistit střechu, aby do něj nezatékalo. "Je ale vidět, že je už dlouho opuštěný a určitě by si zasloužil nějakou budoucnost, která by mu slušela," míní starosta.

Už jeho předchůdce na radnici obvodu přišel s nápadem vybudovat v objektu mezigenerační centrum. Hlavní sál by se rozdělil na dvě podlaží - v přízemí by byla školka a v patře byty pro seniory.

Soužití nejmladší a nejstarší generace by bylo přínosné pro všechny. Hotová studie počítá s moderním ekologickým řešením se zelenou střechou.

Úřad po zastupování státu ve věcech majetkových dům převedl na Plzeň a ta ho svěřila do správy obvodu. Doubravce se ale nedaří sehnat nutné dotace na školku a byty.

"Případně se snažíme najít i nějakou jinou dotaci, dokážeme si představit, že by třeba i celý objekt byl jako dům s byty pro seniory, kde by se mohli sami o sebe starat," poznamenal starosta. Využití domu by si vyžádalo i nový vrt na vodu.

Politikům se často nestává, aby se pasáže z jejich projevů citovaly ještě po letech. Jakešovi se to podařilo, i když sám z toho velkou radost neměl.

Záznam jeho vystoupení z 17. července 1989 vyvolával mezi lidmi smích a Jakeš se stal nechtěnou komediální hvězdou druhé poloviny roku 1989.

Doslova zlidověly pasáže jeho projevu, kdy mluvil o umělcích ("...no, tak řekněme, paní Zagorová. Je to milá holka, všechno, no, ale ona už tři roky po sobě bere 600.000 každý rok"), dále o bojlerech namísto brojlerů nebo jeho apel na to, aby komunisté nezůstali sami "jak kůl v plotě".




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»