Provozuje:
Juris Real Estate

Kotva mění majitele.

Hodnota obchodního domu se odhaduje na 60 milionů eur.

Kotva mění majitele.

autor. JURIS REAL

Hodnota obchodního domu se odhaduje na 60 milionů eur.

Irská společnost Markland prodává pražský legendární obchodní dům Kotva. Důvodem prodeje po 10 letech vlastnictví je to, že v České republice končí.

Legendární pražský obchodní dům Kotva, který letos slaví 40 let od svého otevření, mění majitele. Jeho současný vlastník, společnost Markland Kotva, bude totiž nemovitost prodávat. Hospodářským novinám to potvrdili jak účastníci výběrového řízení na prodej Kotvy, tak případní zájemci o ikonický obchodní dům. Ti budou pravděpodobně osloveni s nabídkou až po letních prázdninách. Samotná společnost Markland na dotazy HN do uzávěrky nereagovala.

"Kotva bude atraktivní pro široké spektrum investorů, a to jak místních, tak mezinárodních," sdělil Richard Curran, generální ředitel poradenské společnosti CBRE.

Tento obchodní dům podle něj představuje velký potenciál jak z pohledu okamžité správy aktiv, tak z hlediska dlouhodobého rozvoje.

Na náměstí Republiky naproti Kotvě otevřelo v roce 2007 moderní nákupní centrum Palladium. Tím podle Currana tato lokalita vstoupila lidem do povědomí jako nákupní destinace ještě více. Cenu Kotvy podle Currana není jednoduché určit, mohla by se však vyšplhat k 60 milionům eur. To je podstatně méně než cena nákupního centra Palladium, jež změnilo začátkem letošního roku majitele za rekordní částku 570 milionů eur (v přepočtu více než 15 miliard korun). Nového vlastníka Palladia, společnost Union Investment Real Estate, při koupi zastupovala právě firma CBRE.

Irská společnost Markland koupila obchodní dům Kotva v roce 2005 za padesát milionů eur. Postupně do rekonstrukce interiéru investovala podle svého vyjádření tři sta milionů korun, dalších sedmdesát milionů proinvestovali samotní nájemci obchodního domu.

V loňském roce stouply tržby nájemců o padesát milionů na osm set milionů korun.

V letošním roce mělo vedení Kotvy v plánu změnit svůj obchodní model a chtělo se výrazněji zaměřit na zákazníky z řad vyšší střední a vyšší třídy.

Ostatně pověst obchodního centra s prémiovým zbožím měla Kotva už za totality. Dlouholetý ředitel Kotvy Jaroslav Petrů ještě na sklonku loňského léta Hospodářským novinám líčil svůj záměr přivést do obchodního domu "lepší značky", které by chtěly svůj obchod otevřít v ulici Na Příkopě, ale není tam pro ně již prostor. "V horizontu tří let bychom chtěli investovat 100−200 milionů korun," řekl tehdy Petrů.

Dnes je ale situace jiná. Není žádným tajemstvím, že se Markland z českého trhu stahuje.

Letos na jaře již Irové prodali balíček několika budov s názvem Klimacentrum v Praze-Malešicích. Vedle prodejny Billa jsou v nich k pronájmu kancelářské prostory.

Markland se také "zbavuje" prvorepublikové budovy s názvem Palác Kotva, která přímo sousedí se stejnojmenným obchodním domem. Vyšší patra slouží jako kancelářské prostory. Dušan Šťastník z investičního oddělení firmy JLL, jež byla zprostředkováním prodeje pověřena, pouze uvedl, že transakce ještě nebyla uzavřena.

Prodej všech nemovitostí irského Marklandu včetně Kotvy probíhá pod drobnohledem irské státní agentury NAMA.

Ta v době realitní krize pomohla problémovým bankám a převzala tak správu nemovitostí zadlužených realitních firem, mezi něž patří i Markland. NAMA si vynutila i prodej realitního projektu Savarin, který připravoval v centru Prahy jiný irský zadlužený developer Ballymore.

Obchodní dům Kotva nejspíš přiláká zavedené developerské a investiční společnosti. "Určitě jde o zajímavou nemovitost. Dlouhodobě monitorujeme celou řadu nemovitostí a jsme otevřeni různým příležitostem napříč realitními segmenty," uvedl Jan Burian, mluvčí CPI Property Group miliardáře Radovana Vítka.

Za zajímavou považuje Kotvu i Doron Klein, šéf skupiny AFI Europe. Tato společnost ovšem vyhledává spíše developerské příležitosti. Tedy pozemky, na kterých stojí budovy, jež lze případně zbourat a místo nich postavit něco nového. A to není případ Kotvy.

Oba zmínění investoři se také ucházeli o realitní projekt Savarin v centru Prahy, jehož cena přesahuje dvě miliardy korun.

O komerční nemovitosti je na českém trhu nebývalý zájem.

Za první pololetí se jich v tuzemsku podle firmy DTZ zobchodovalo dohromady za více než 1,2 miliardy eur, což je dvakrát více než loni.

Kotva byla svého času největším obchodním domem v někdejším Československu.

Stavba na půdorysu propojených šestihranů vznikala podle návrhu Věry Machoninové a Vladimíra Machonina a je považována za jednu z nejvýznamnějších českých staveb první poloviny sedmdesátých let.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»