Provozuje:
Juris Real Estate

Konec kšeftů s chudobou

K nejzneužívanějším sociálním dávkám patří doplatek na bydlení. Legislativní změny v oblasti práce a sociálních věcí by tomu měly zabránit.

Konec kšeftů s chudobou

autor. JURIS REAL

K nejzneužívanějším sociálním dávkám patří doplatek na bydlení. Legislativní změny v oblasti práce a sociálních věcí by tomu měly zabránit.

Od ledna 2015 začnou platit nová pravidla pro vyplácení pomoci v hmotné nouzi, jejichž cílem je především eliminovat obchod s chudobou na ubytovnách, a to tím, že se zamezí neefektivnímu vyplácení doplatku na bydlení. Doplatek na bydlení je dávka pomoci v hmotné nouzi, která společně s vlastními příjmy občana a příspěvkem na bydlení ze systému státní sociální podpory pomáhá uhradit odůvodněné náklady na bydlení.

Výše doplatku na bydlení je stanovena tak, aby po zaplacení odůvodněných nákladů na bydlení (tj. nájmu, služeb s bydlením spojených a nákladů za dodávky energií) zůstala osobě či rodině částka na živobytí. Doplatek na bydlení není totéž, co příspěvek na bydlení. Obě dávky mají sice stanovený strop, ale zneužitelná a také velmi zneužívaná je právě první jmenovaná. Z chudého se totiž může stát žádaný nájemník.

V některých lokalitách se doplatek na bydlení vyplácí v značných částkách, aby vyrovnal náklady na bydlení v ubytovnách, čehož jejich majitelé zneužívají a šroubují ceny za ubytování, jak jen to jde. Vydělávají tak na lidech, kteří žijí v nedůstojných podmínkách v přeplněných a stísněných prostorách. „Jedním z nástrojů by mohlo být zavedení stropu počtu osob na jednu místnost, přesněji řečeno omezení doplatku dávky vyplácené do jedné místnosti obývané více osobami, opět samozřejmě v návaznosti na kvalitu bydlení. Čím nižší kvalita bydlení, tím nižší dávka,“ řekla k problematice ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová. Podle odhadů vládní agentury pro sociální začleňování žije v ubytovnách až 100 000 lidí. Loni stát na doplatcích na bydlení vyplatil 2,8 miliardy, což je o miliardu více než před rokem. „Smyslem návrhu je zabránit neefektivnímu vyplácení dávky, nikoli primárně ušetřit. V současné ekonomické situaci řady lidí nelze předpokládat, že se budou výdaje na hmotnou nouzi včetně doplatku na bydlení nějak výrazně snižovat,“ dodala ministryně Marksová Tominová.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»