Provozuje:
Juris Real Estate

Kolej nebo pronájem?

Realitní kanceláře cílí na studenty vysokých škol a univerzit. A právě studenti vysokých škol by si měli proto již nyní rozmyslet, jestli budou bydlet na koleji, nebo si pronajmou nějaký byt. Zájem o pronájmy totiž pomalu ale jistě roste.

Kolej nebo pronájem?

autor. JURIS REAL

Realitní kanceláře cílí na studenty vysokých škol a univerzit. A právě studenti vysokých škol by si měli proto již nyní rozmyslet, jestli budou bydlet na koleji, nebo si pronajmou nějaký byt. Zájem o pronájmy totiž pomalu ale jistě roste.

I když bytů k pronájmu je většinou v univerzitních městech dost, je třeba si pospíšit.

Nejlepší nemovitosti bývají pronajaté už v půlce prázdnin. Pro některé vlastníky bytů jsou peníze z pronájmu vítaným zdrojem příjmu.

Nejvíce poptávka po pronájmech roste ve velkých městech s univerzitami – v Praze, Brně, kde např. Masarykova univerzita disponuje velmi nízkým počtem lůžek na kolejích, Ostravě, Olomouci, ve Zlíně. Nejen budoucí či stávající studenti, ale i jejich rodiče již teď hledají vhodné bydlení na školní rok 2014/2015. V září už bývají nejvýhodnější nabídky přebrané a nezbývá než čekat, zda někdo spolubydlení nebo pronájem odřekne. „Studenti se začínají ozývat už v průběhu července, ale valná většina dotazů přichází až v srpnu. Většinou se jedná o skupinu studentů 4 – 6 lidí, preferují tří pokojový byt s neprůchozími pokoji. Cenový rozpočet v Brně je kolem 3 000 Kč (pozn. v roce 2002 to přitom bylo ještě 1 500 až 2 000 Kč) na osobu,“ konstatovala regionální ředitelka RK STING Lucie Fonioková. Její slova doplnila manažerka RK STING v Brně Naďa Čaňková: „Zvýšený zájem o pronájmy v Brně od studentů byl vždy. Především po 3+1 kde jich bydlí třeba osm, nebo po 1+kk, případně garsonce, kde bydlí hlavně páry. Ceny se pohybují v nízkých cenových hranicích. Za 1+kk do 7 500,– a 3+1 kolem 11 tisíc korun.“ Průměrná cena zařízeného podnájmu v bytě o velikosti 2+1 se pak v metropoli pohybuje kolem 13 tisíc korun včetně poplatků. V podobném bytě pak pohodlně žijí většinou čtyři studenti, kteří se dělí o nájemné.

Zvolit si spolubydlení s pár přáteli nebo obývat vysokoškolskou kolej s vícero studenty je nelehká volba. „Poměr ceny kolej a byt je individuální. Pokud v bytě bydlí více jak jeden nebo dva studenti, troufám si tvrdit, že to výhodnější je. Nehledě na větší soukromí, které na kolejích většinou není žádné. Dále určitě takový pronájem může být blíže k univerzitě, zatímco koleje mohou být často mimo fakulty apod. Nespornou výhodou pro studenty může být také větší klid na studium. Přece jen na kolejích je hlučněji a osobně znám spousty studentů, kteří se jezdí raději učit domů, než aby zůstávali na kolejích,“ dodává Martin Fojtík, provozní a marketingový ředitel Fincentrum Reality. „Ubytování na koleji je cenově srovnatelné s vlastním podnájmem, navíc mnoho studentů nárok na kolej nemá nebo se na ni nedostane. Dalším důvodem je samozřejmě vyšší komfort bydlení a soukromí, které nájem poskytuje,“ potvrzuje Zachystal. Pro studenty je finančně nejvýhodnější vytvořit skupinu a pronajmout si celý byt než shánět volné pokoje. „V každém pokoji bydlí nejčastěji dva studenti. Setkala jsem se i s byty, kde majitelé umožnili jeden pokoj na osobu, ale cena takového pokoje vzrostla až na 5.000,– Kč/měsíčně,“ řekla Hana de Hoogová, manažerka RK STING v Olomouci.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

V části ČR bude v noci na čtvrtek mráz.

Ten může poškodit kvetoucí stromy. Více»

O letošní úrodě ovoce rozhodnou následující dva týdny.

Čekají se noční mrazíky. Více»

Úpravami podmínek oddlužení by se poslanci měli zabývat až ve středu.

V projednávání sporného vládního návrhu na zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky budou poslanci pokračovat pravděpodobně ve středu místo původně plánovaného dneška. Více»

Výstavba nové tramvajové trati na Václavském nám. začne 29.6.

Stavba nové tramvajové trati v horní polovině pražského Václavského náměstí začne letos 29. června a potrvá tři roky. Tramvaje přes náměstí mezi Vodičkovou a Jindřišskou ulicí nepojedou od tohoto data až do 30. září, tj. tři měsíce. Více»

Všechny články a aktuality »»