Provozuje:
Juris Real Estate

Kolegové, nedali vám snad lůžko na koleji?

Nevadí!

Kolegové, nedali vám snad lůžko na koleji?

autor. JURIS REAL

Nevadí!

Rodiče studentů kupují byt coby investici.

Ještě před několika lety bylo normální, že když někdo šel na vysokou školu do jiného města, bydlel na koleji. Dneska už to neplatí, protože i v České republice se čím dál víc prosazuje praxe obvyklá například v Německu – několik mladých lidí si dohromady pronajme byt. Další studenti bydlí v bytech, které jejich rodiče pořizuje coby investici. Vysokoškolské koleje už nejsou tak populární jako před lety, kdy bylo v některých univerzitních městech těžké se na ně vůbec dostat. Část studentů raději volí pronájem. V některých univerzitních městech vychází bydlení v soukromí levněji než na koleji, zvláště pokud se do jednoho bytu nastěhuje více studentů. Rozhoduje větší pohodlí, soukromí a možnost bydlet s kamarády, přičemž pokud už je bydlení dražší, jde o rozdíl pár sto korun ve srovnání s kolejemi. Část vysokoškoláků navíc takové problémy vůbec neřeší – podle RK totiž stoupá počet rodičů, kteří byt rovnou koupí a po skončení studia ho dále pronajímají. Populární je to např. v severočeském Ústí nad Labem, kde jsou byty levné, zájem stoupá také v Olomouci.

Důvodem je relativně nízká pořizovací cena starších bytů a také nízké sazby hypoték. Průměrný starší byt v Ústí nad Labem v blízkosti centra stojí kolem 400 tisíc korun. Takovou částku jsou rodiče budoucích studentů většinou schopni zaplatit rovnou. Případně mohou využít hypotéky s kratší dobou splatnosti třeba na deset let – to je vyjde na 3 100 korun měsíčně a zaplatí necelého půl milionu korun. Jen za kolejné by přitom jediný student za pět let studia zaplatil kolem 150 tisíc. Pokud by ve stejném městě studovaly dvě děti, případně pokud by byt využívaly ke spolubydlení s kamarády, cenový rozdíl zmizí úplně. V následujících letech pak byt může vylepšovat rodinný rozpočet.

Ačkoli se zdálo, že loňská tři procenta úroků u hypoték zůstanou minimem, letos jsou zatím úvěry na bydlení ještě levnější. Odborníci však očekávají, že nyní už se pokles úrokových sazeb přece jen zastaví. Zájemců o tyto půjčky je navíc letos méně, ani nízká cena hypoték už tolik netáhne. Zdá se, že lidé, kteří koupi nového bydlení odkládali, se k jeho koupi nejspíše odhodlali už loni. Tehdy si lidé vzali hypotéky v celkové rekordní výši 150 milionů korun, k čemuž nahrál i pokles jejich cen – úroková sazba klesla k hranici tří procent nebo těsně pod ní a odborníci varovali, že tak levné hypotéky dlouho nevydrží. To se však nepotvrdilo – cena hypoték šla dokonce ještě dolů a letos v července dosáhla podle údaj Hypoindexu průměrná úroková sazba historického minima ve výši 2,72 procenta. Přesto je klientů méně než před rokem, projevuje se i to, že méně lidí než před rokem svou hypotéku refinancuje. V létě byl navíc zájem o nové hypotéky menší než na jaře, což je ale obvyklý vývoj. Dá se přitom čekat, že banky budou stejně jako dosud nabízet slevy a akční ceny, aby přilákaly co nejvíce zájemců.

Pokud jde o koupi bytů pro studenty, trochu jiná situace panuje v hlavním městě, kde jde i přes pokles cen bytů stále o nákladnou záležitost, takže v metropoli studenti ve vlastních bytech moc nežijí – zvláště mimopražské rodiny z regionů s nižšími příjmy si takovou investici vůbec nemohou dovolit, pražští studenti zase žijí s rodiči. I mezi nimi však stoupá zájem o bydlení v soukromí – v Praze tak přibývá případů, kdy si několik studentů pronajme jeden byt, nejčastěji na sídlišti. Pronájem studentům má svá specifika. Patří mezi ně například obavy majitelů z většího hluku nebo strach o vybavení bytu. Studenti také většinou chtějí pronájem jen na dobu studia, nikoli na léto, kdy často pobývají mimo univerzitní město, což pro majitele znamená minimálně dvouměsíční výpadek příjmu. Ne vždy se totiž lze domluvit, aby nájem byl placen skutečně po celý rok. Důležitým kritériem ze strany studentů je pak požadavek na neprůchozí pokoje, který často dispozice starších bytů nemůže naplnit.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»