Provozuje:
Juris Real Estate

Kohout smí na francouzském venkově dál kokrhat.

Kauza o životě na francouzském venkově rozhodlo až vleklé soudní jednání.

Kohout smí na francouzském venkově dál kokrhat.

autor. JURIS REAL (Zdroj: Deník Metro)

Kauza o životě na francouzském venkově rozhodlo až vleklé soudní jednání.

V západofrancouzském městě Rochefort soud předevčírem rozhodl in favorem (ve prospěch) kohouta jménem Maurice, jehož brzké ranní kokrhání budilo sousedy. Opeřence se stal ve Francii symbolem o udržení venkovských tradic. Maurice smí nadále zpívat a sousedé, kteří záležitost dali k soudu, musí majitelce kura zaplatit odškodné 1 000 eur (skoro 26 tisíc korun).

"Nemám slov. Jde o vítězství pro všechny, kteří se ocitli ve stejné situaci jako já," konstatovala majitelka zvířete Coririnne Fesseauová. Podle ní verdikt znamená, že obdobně by skončily všechny případné soudní spory týkající se venkovských zvuků, např. zvonění zvonů nebo kvákání žab.

"Vesnické ruchy by mohly být chráněny i zákonem, který by se mohl nazývat Mauricův," navrhla Fesseauová. Podle jejího advokáta ale vítězství spočívalo především v tom, že francouzské právo si žádá důkaz o škodlivosti jednání, který ale žalující strana neposkytla.

Kauza začala jako banální sousedský spor mezi párem rolníků v penzi, který ranní zpěv kohouta rušil při pobytu v jeho venkovském sídle na ostrově Olerón. Na podporu Maurice vznikla petice a lidé si mohli odkoupit trička s nápisem: "Nechte mne zpívat".

Případ vyvolal ve Francii debatu o osudu venkova a střetech mezi jeho obyvateli a lidmi z města, kteří tam přijíždějí za oddechem.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Letech byl otevřen památník holokaustu Romů a Sintů v ČR

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku. Stojí v místě, kde byl za druhé světové války koncentrační tábor pro Romy. Více»

Depozitář budoucího Tech. muzea ve Vysokém Mýtě zaplňují historické autobusy.

Do opravené haly, která bude sloužit jako depozitář budoucího Technického muzea ve Vysokém Mýtě, se stěhují historické autobusy. Více»

Stavební veletrhy v Brně poradí s rekonstrukcemi.

Stavební veletrh Brno, Dřevo a stavby a Festival architektury od středy do soboty obsadí dva pavilony brněnského výstaviště. Více»

Banky poskytly v březnu hypotéky za 18 mld. Kč.

To je o půlku více než loni. Více»

Historickým městem roku 2023 se stal Žatec na Lounsku v Ústeckém kraji.

Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury. Více»

Všechny články a aktuality »»