Provozuje:
Juris Real Estate

Knihovnou roku 2018 se stala Místní knihovna Pavla Křížkovského z Holasovic.

V tradiční knihovnické soutěži zvítězila v kategorii základní knihovna. Zvláštní ocenění a diplom v kategorii základní knihovna získaly Místní knihovna Černotín z Olomouckého kraje a Obecní knihovna Horní Ves z kraje Vysočina.

Knihovnou roku 2018 se stala Místní knihovna Pavla Křížkovského z Holasovic.

autor. JURIS REAL

V tradiční knihovnické soutěži zvítězila v kategorii základní knihovna. Zvláštní ocenění a diplom v kategorii základní knihovna získaly Místní knihovna Černotín z Olomouckého kraje a Obecní knihovna Horní Ves z kraje Vysočina.

Zástupci oceněných knihoven v pražském Klementinu ceny převzali od ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD).

Vítězná knihovna z Holasovic (Moravskoslezský kraj) vedená knihovnicemi Helenou Dehnerovou a Lenkou Pálinkovou je pověřena výkonem regionálních funkcí pro 22 neprofesionálních knihoven v regionu. Knihovna cenu dostala za spolupráci s vedením obce, kvalitu knihovního fondu a profesionální práci knihovníků. "Naším nejúspěšnějším projektem je akce "Do knihovny za pohádkou", ve kterém si klademe za cíl seznámit děti s klasickými českými pohádkami Boženy Němcové a Karla Jaromíra Erbena. Myslím, že v dnešní době to chybí, rodiče už mnohdy dětem pohádky nečtou, a ty je pak neznají. Vrcholem projektu je pak slavnostní pasování prvňáčků na rytíře řádu čtenářského," sdělila knihovnice Dehnerová.

Obec Holasovice má 1387 obyvatel. V knihovním fondu mají 34.842 knih. Loni zaznamenali 28.141 výpůjček od 505 čtenářů. Knihovnu navštívilo celkem 9086 lidí.

Hlavní cenu v kategorii informační počin získal předseda Svazu knihovníků a informačních pracovníků ČR Roman Giebisch za implementaci mezinárodního projektu Bookstart v českém prostředí s názvem S knížkou do života.

Součástí předávání cen bylo ocenění Městská knihovna roku 2018, kterou vyhlašuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků. Ocenění a částku 20.000 korun získala Regionální knihovna Karviná. Byla oceněna především za moderní prostředí a propagaci četby a čtenářství. Ve městě s 55.577 obyvateli mají v knihovně skoro 150.000 knih. Loni registrovali 412.00 výpůjček mezi 6.710 čtenářů a knihovnu navštívilo celkem 140.639 lidí.

V kategorii základní knihovna ministr udělil ještě zvláštní ocenění Knihovně města Ostravy za vedení klubové činnosti jako významného sociálního a socializačního prvku napříč všemi generacemi. Knihovna města Ostravy s ústředím a 27 pobočkami dlouhodobě nabízí obyvatelům Ostravy klubovou činnost, jednotlivé kluby mají své strategie, jednotnou vizuální podobu a jasný obsah.

Ocenění Knihovna roku se uděluje k ohodnocení dlouhodobých zásluh o rozvoj knihovnictví v obcích a mimořádného přínosu k rozvoji veřejných knihovnických a informačních služeb. Svaz měst a obcí letos rovněž udělil ocenění Knihovna jinak, které za akci lákající čtenáře z facebooku do knihoven převzali zástupci Zámecké knihovny Mořice.

V České republice se nachází 5.500 knihoven a několik stovek jejich poboček. V celosvětovém měřítku je to nejhustší síť. V celé Evropské unie funguje 63.000 knihoven.

Podle statistik knihovnického institutu v České republice do knihovny chodí polovina dětí a třetina dospělých. Loni knihovny zaznamenaly 24 milionů návštěvníků, kteří si vypůjčili 58 milionů svazků.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»