Provozuje:
Juris Real Estate

Klesající úroky u úvěrů otevírají velké možnosti pro úspory ve splátkách.

Ale i ekonomické investice do bytů

Klesající úroky u úvěrů otevírají velké možnosti pro úspory ve splátkách.

autor. JURIS REAL

Ale i ekonomické investice do bytů

Průměrná úroková sazba hypoték v České republice v listopadu klesla na 2,44 procenta z říjnových 2,51 procenta a dostala se tak opět na nejnižší hodnotu za dobu sledování.

V listopadu si v hypotečních bankách hypotéku sjednalo 7 351 klientů, což bylo o 373 lidí méně než v předchozím měsíci.

Objem poskytnutých úvěrů činil 12,482 miliardy korun, což bylo o 343 milionů korun méně než v říjnu. Údaje vyplývají z dat společnosti Fincentrum Hypoindexu, jenž průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace sleduje od roku 2003.

„Ačkoliv v listopadu počet poskytnutých hypoték mírně klesl, trh generuje stále velmi slušná čísla. Musíme přeci jen brát v potaz, že nejvíce nových bytů se prodává na jaře a v létě a s blížící se zimou jsou prodeje nižší. Přesto levné hypotéky stále představují jednu z hlavních hybných sil tuzemského rezidenčního developmentu a předpokládáme, že tak tomu bude i v příštím roce,“ říká Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva tuzemského developerského lídra EKOSPOL.

„Právě díky levným hypotékám, ale i především velké nabídce tzv. superlevných bytů se letos v metropoli podle našich odhadů prodá okolo 5700 nových bytů a v příštím roce vidíme potenciál pro zdravý růst trhu zhruba o dalších deset procent,“ dodává Korec. Od počátku letošního roku klesla průměrná úroková míra z 3,08 na 2,44 procenta. Takový posun už je znát i na výši splátek. „Když vezmeme v úvahu, že průměrná výše hypotéky v České republice činí zhruba 1,7 milionu korun, tak při dvacetileté délce splatnosti se výše měsíční splátky snížila z 9496 korun u smluv sjednaných v lednu na 8959 korun u smluv z listopadu – tedy o 537 korun měsíčně,“ říká Evžen Korec. Ještě více ušetří ti, kteří v příštím roce budou svůj úvěr refinancovat. Například v dubnu 2012 činila průměrná úroková sazba 3,70 procent a v dubnu 2010 dokonce 5,29 procenta. Pokud by současná sazba vydržela až do jara, tak by při refinancování tří či pětiletých hypotečních úvěrů klienti ušetřili 1076 respektive 2534 korun měsíčně. U pětiletých fixací by tak klienti oproti svým současným smlouvám za pět let ušetřili až 152 tisíc korun.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»