Provozuje:
Juris Real Estate

Ke stavbě nové nemovitosti bude možná třeba jen jedno správní rozhodnutí.

Ministerstvo pro místní rozvoj připravuje legislativní novelu stavebního zákona. Ten současný je podle ministerstva značně komplikovaný a často neuchopitelný i pro erudované odborníky.

Ke stavbě nové nemovitosti bude možná třeba jen jedno správní rozhodnutí.

autor. JURIS REAL

Ministerstvo pro místní rozvoj připravuje legislativní novelu stavebního zákona. Ten současný je podle ministerstva značně komplikovaný a často neuchopitelný i pro erudované odborníky.

Současný stavební zákon platí v České republice od roku 2007, o té doby byl již několikrát novelizován.

Zásadní změnou má být, že stavební úřad bude pro stavbu nového domu vydávat pouze jedno rozhodnutí.

Dnes je třeba získat nejprve územní rozhodnutí a potom stavební povolení.

MMR také uvažuje, že zpřísní postup ke stavbám bez povolení.

Novelu stavebního zákona vítá především rezort dopravy, podle něhož to umožní zkrátit přípravu staveb.

"Vážně se zabýváme myšlenkou, že novostavby postavené bez stavebního povolení nebude možné dodatečně povolit a realizátor takové ´černé´ stavby by ji musel vždy odstranit" řekla ministryně a budoucí česká eurokomisařka Věra Jourová (ANO). Toto opatření by podle ní mělo velký preventivní potenciál. "Mj. by zabránilo účelovým změnám územních plánů z důvodu dodatečného povolení ´černých´ staveb některým ´vlivným´ stavebníkům," uvedla Jourová. Pro obce a investory bude pak bude podle ní přínosný návrh na zkrácení procesu projednávání změn územních plánů. "Jednostupňové povolování staveb, a tím i podstatné zkrácení povolovacího procesu u velkých investic, bude mít výrazný ekonomický přínos pro národní hospodářství - investice se uvádí do provozu podstatně rychleji, zaměstnávají se lidé, vytvářejí se hodnoty," dodala Jourová.

Podle ní ministerstvo spolu s experty na stavební a správní právo pracuje i na dalších zjednodušeních, která umožní, aby byl zákon srozumitelný a jednoduchý pro stavebníky a zjednodušil také práci stavebních úřadů.

Také pro resort dopravy jde o klíčovou záležitost, protože sjednocení do jednoho rozhodnutí umožní zkrátit přípravu staveb.

"V současnosti totiž nestavíme to, co chceme a co je pro tuto republiku strategicky důležité a potřebné, ale to, co nám dovolí účastníci řízení v rámci celého přípravného procesu a hlavně během územního a stavebního řízení," uvedl v tiskové zprávě pro ČTK ministr dopravy Antonín Prachař (ANO).

Podle něho zkrácení povolovacího procesu umožní spustit rychleji velké dopravní stavby, což bude mít přímý dopad i na zvýšení zaměstnanosti.

Zdokonalená dopravní síť navíc zlepší podmínky pro stávají i budoucí investory a umožní jim realizovat další rozvojové záměry, dodal ministr.

Připravovanou novelu vítá i Jiří Vacek, ředitel společnosti CEEC Research, která situaci českého stavebnictví dlouhodobě analyzuje.

"Paradoxně aktuálním hlavním problémem brzdícím české stavebnictví není nedostatek peněz na investice, ale složitá a komplikovaná legislativa, která celý proces od přípravy záměru, přes zpracování projektu až k samotné realizaci stavby velice komplikuje a zbytečně protahuje," řekl ČTK Vacek.

Pokud se podle něj ministerstvu podaří změny do zákona zapracovat, tak jak avizuje, bude to mít pozitivní vliv na oživení a rychlejší nastartování výstavby v České republice. "Rovněž by se tím ušetřila řada administrativních nákladů," dodal.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»