Provozuje:
Juris Real Estate

Kdo v současnosti nejvíce nakupuje půdu?

Největší skupinou jsou farmáři a vlastníci zemědělských společností (nezřídka vzniklých na základě bývalých JZD), kteří na nich chtějí sami hospodařit.

Kdo v současnosti nejvíce nakupuje půdu?

autor. JURIS REAL

Největší skupinou jsou farmáři a vlastníci zemědělských společností (nezřídka vzniklých na základě bývalých JZD), kteří na nich chtějí sami hospodařit.

Druhou velkou skupinou pak představují dlouhodobí nezemědělští investoři, kteří ukládají do půdy peněžní prostředky a očekávají, že jim bude dlouhodobě vynášet. Mezi nimi figurují i čeští miliardáři. Desítky tisíc hektarů vlastní třeba firma Spojené farmy realitního magnáta Radovana Vítka. „Zemědělskou půdu držíme primárně s cílem jejího dlouhodobého obhospodařování a zajišťování živočišné výroby v biokvalitě, kterou na český trh dodáváme pod značkou Biopark," konstatuje Jan Burian, mluvčí Vítkovy skupiny CPI.

Třetí skupinu zájemců o půdu představují spekulanti. Ta je sice nejméně početná, ale právě před ní by měli být drobní majitelé půdy obzvláště opatrní. „V současné době chodí vlastníkům značné množství dopisních nabídek. V převážné většině se jedná o podnikatelské subjekty, které se snaží levně nakoupit a draze prodat," podotýká Urban. Avšak dopisní nabídky bývají v drtivé většině nevýhodné. „Menší vlastníci, kteří nemají moc znalostí o realitním trhu s půdou, by přitom neměli hledět jen na peníze – tedy na nabízenou cenu. Měli by se snažit prodávat půdu především těm, kteří na ní chtějí reálně hospodařit, optimálně těm, kteří již na ní hospodaří," sděluje agrární analytik Petr Havel. „A také by vlastníci měli vědět, že ceny půdy ještě porostou."

Již teď přitom platí, že na rozdíl od předchozích let mohou svá pole za férové ceny prodat i tito tzv. "majitelé malých políček a luk". Pozemky o velikosti do dvou hektarů zdražily za čtyři roky na dvojnásobek a za metr čtvereční se inkasuje stejně jako u větších pozemků – kolem 20 korun za metr. Rozdíl spočívá logicky také v aspektu, zda se prodává orná půda, či louka. Za tzv. trvalé travní porosty dostanou vlastníci zhruba o čtvrtinu méně než za pole.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Depozitář budoucího Tech. muzea ve Vysokém Mýtě zaplňují historické autobusy.

Do opravené haly, která bude sloužit jako depozitář budoucího Technického muzea ve Vysokém Mýtě, se stěhují historické autobusy. Více»

Stavební veletrhy v Brně poradí s rekonstrukcemi.

Stavební veletrh Brno, Dřevo a stavby a Festival architektury od středy do soboty obsadí dva pavilony brněnského výstaviště. Více»

Banky poskytly v březnu hypotéky za 18 mld. Kč.

To je o půlku více než loni. Více»

Historickým městem roku 2023 se stal Žatec na Lounsku v Ústeckém kraji.

Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury. Více»

NCOZ stíhá šest občanů kvůli korupci související s obecními byty v Brně.

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili šest lidí kvůli korupčnímu jednání v souvislosti se správou a hospodařením bytového fondu jedné brněnské městské části. Více»

Všechny články a aktuality »»