Provozuje:
Juris Real Estate

Kauza modlitebny v Mukařově se vrací na svůj počátek.

Stěžovatel uspěl se žalobou.

Kauza modlitebny v Mukařově se vrací na svůj počátek.

autor. JURIS REAL, Advokátní deník a Kancelář veřejného ochránce práv

Stěžovatel uspěl se žalobou.

Před rokem informoval ombudsman JUDr. Stanislav Křeček o závěru šetření v kauze modlitebny, kterou její vlastník protiprávně vydával za rodinný dům.

Sousedé budovy postavené v oblasti určené pro bydlení před nedávnem uspěli s žalobou u Krajského soudu v Praze. Soud zrušil rozhodnutí Krajského úřadu Středočeského kraje o povolení změny v užívání rodinného domu.

Podání žaloby stěžovatelům doporučil právě ombudsman.

Úřady podle soudu nedaly sousedům nově vzniklého chrámu možnost bránit se proti tomu, aby jejich soused mohl svůj původní rodinný dům využívat k pořádání veřejně přístupných bohoslužeb a dalších náboženských obřadů.

Sousedé se obávali zejména zvýšeného provozu a pohybu lidí v okolí a s tím spojené zvýšené hlučnosti či prašnosti.

Krajský úřad však poté, co soud jeho rozhodnutí zrušil, dospěl k závěru, že pochybení v podobě nepřizvání dotčených sousedů mezi účastníky řízení o povolení změny v užívání stavby nemůže napravit sám.

Proto následně zrušil i rozhodnutí místně příslušného stavebního úřadu v Říčanech. Ten bude muset při novém rozhodování zahrnout sousedy mukařovského chrámu mezi účastníky řízení, a dát jim tak příležitost účinně hájit jejich práva.

Ještě předtím však říčanský stavební úřad musí zakázat protiprávní užívání stavby – stavbu je totiž nyní možné užívat pouze jako rodinný dům.

Úřad musí současně vyhodnotit, zda požadovaná změna v užívání stavby neklade takové nároky na veřejnou dopravní infrastrukturu, které by bylo nutné projednat v územním řízení o změně vlivu užívání stavby na území.

Ombudsman JUDr. Stanislav Křeček celou kauzu i po ukončení šetření nadále monitoruje. Očekává, že stavební úřad v Říčanech se bude řídit závazným právním názorem krajského soudu a krajského úřadu.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»