Provozuje:
Juris Real Estate

Karlovy Vary čekají na silný rubl.

Rusové už totiž nestojí o předražené byty.

Karlovy Vary čekají na silný rubl.

autor. JURIS REAL

Rusové už totiž nestojí o předražené byty.

Karlovarské byty za desítky milionů korun zůstávají prázdné. Rusové, kteří jejich ceny vyšponovali, totiž přestávají do města investovat. Kurz rublu klesá, do karlovarských lázní přestávají jezdit i turisté. Čtyři z pěti hostů přitom dosud hovořili rusky. Ze dne na den zdražil byt v Karlových Varech o sto tisíc korun. Žádná svévole majitele, jen běžný důsledek změny kurzu měny.

Ceny luxusních karlovarských bytů se udávají v eurech. Přepočet na české koruny je jen bezvýznamná úlitba většinové populaci. Nikdo nepředpokládá, že by se o byt za 900 tisíc eur, respektive za 23 milionů korun, zajímal Čech. Cílovými klienty takových rezidencí jsou cizinci, především Rusové. Rusové jsou totiž základní klientelou lázeňských domů v Karlových Varech. Přijedou jednou, dvakrát, desetkrát. Blahodárné účinky pramenů, čistá atmosféra údolí říčky Teplá, několik staletí trvající tradice lázní i „šlehačkové dorty“ fasád domů v lázeňském centru jim učarují natolik, že chtějí mít v Karlových Varech vlastní byt. Trend vystihli jak čeští, tak ruští podnikatelé a začali ve městě stavět. Mít v Karlových Varech byt se stalo pro ruskou střední třídu prestižní záležitostí. Ostatně, dvakrát zde pobýval car Petr Veliký. Při svém prvním pobytu v roce 1711 si car získal srdce všech Karlovarských. Celý den pomáhal zedníkům při stavbě domu U Páva, na neosedlaném selském koni vyjel Jelení skok, sám ze dřeva vysoustružil tři nohy ke karetnímu stolku a vyhrál soutěž místních ostrostřelců.

V touze přiblížit se velikánovi své historie Rusové na peníze nehleděli. Ceny rezidencí v centru města se tak vyšplhaly na desítky milionů korun. Kvůli ukrajinské krizi a následnému poklesu kurzu rublu však loni zájem Rusů o předražené byty ochabl. A tak se Karlovy Vary staly po Praze a Brnu jediným českým městem, kde je aktuálně na prodej více než sto bytů dražších pěti milionů korun. Na konci ledna jich bylo 176 čili 17 procent celkové nabídky. V poměru k počtu obyvatel to je absolutně nejvíc v České republice. „Rusky mluvící klientela rezidenční trh v lázních zásadním způsobem pokřivila, pět let je na velkém ústupu a aktuálně v podstatě neexistuje,“ uvedl Jiří Brož, jednatel karlovarské společnosti Loyd reality. „Mimo lázeňské území se ceny bytů pohybují na úrovni 32 až 35 tisíc korun za čtvereční metr. Prodejní cena je zde pouhou kalkulací nákladů na koupi pozemku, ceny stavby a souvisejících nákladů, zahrnuje minimální nebo nulový zisk developera. I zde zůstává více než polovina neprodaných bytů. I v těchto projektech kupují byty rusky hovořící zájemci, jsou to ale většinou ti, kteří se zde usadili natrvalo, pracují zde a bydlí po většinu roku,“ vysvětlil Brožův společník Martin Lojda. V Karlových Varech je také nejvíce nejlevnějších bytů pod jeden milion korun, celkem 143. To představuje 14 procent aktuální nabídky a řadí to Karlovy Vary na třetí místo za Ostravou a Ústím nad Labem. I v této kategorii je však čtvrtina bytů volných, jsou na místní příliš drahé.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»