Provozuje:
Juris Real Estate

K jakým trendům vedlo zpřísnění regulace hypotečních úvěrů?

Vloni v říjnu začaly hypoteční banky na základě požadavku ČNB poskytovat hypotéky podle přísnějších pravidel. V současném okamžiku by poměr celkového zadlužení žadatele o hypotéku neměl přesáhnout devítinásobek ročního příjmu.

K jakým trendům vedlo zpřísnění regulace hypotečních úvěrů?

autor. JURIS REAL (Zdroj: Hypoindex)

Vloni v říjnu začaly hypoteční banky na základě požadavku ČNB poskytovat hypotéky podle přísnějších pravidel. V současném okamžiku by poměr celkového zadlužení žadatele o hypotéku neměl přesáhnout devítinásobek ročního příjmu.

Současně by měsíční splátky veškerých hypotečních úvěrů měly tvořit max. 45 procent čistého měsíčního příjmu. Jaké trendy lze ve spojení s těmito pravidly na trhu pozorovat?

„V souvislosti s aktualizovaným doporučením ČNB (…) se chování klientů změnilo v tom, že častěji žádá o hypotéku společně více osob, neboť samostatně by se jim nepodařilo podmínky banky splnit,“ uvádí tiskový mluvčí Komerční banky Michal Teubner. Obdobné zkušenosti potvrzuje i generální ředitel Hypoteční banky Jiří Feix. „Někteří klienti slevují ze svých představ a pořizují se menší a levnější nemovitosti, a vezmou si menší hypotéku. Jiným pomůže s dalšími finančními zdroji např. někdo z rodiny nebo přistoupí k hypotéce jako další žadatel a tím si zvýší příjmy pro poskytnutí hypotéky,“ konstatoval Feix. Zástupci hypotečních bank též upozorňují, že horší dostupnost hypoték s rostoucími cenami nemovitostí je příčinou nedostupnosti bydlení. Klesá tak objem hypoték a více lidí se uchyluje k nájemnímu bydlení. „Dopad je sice takový, že došlo k meziročnímu ochlazení zájmu (o hypoteční úvěry), ale obyvatelé s nižšími nebo hraničními příjmy mají přístup k vlastnímu bydlení ještě více zkomplikovaný a musí zůstat v nájemním bydlení. Nájmy v posledních letech také značně rostou a takový zájemce je vlastně v pasti, ze které vede poměrně náročná cesta k vytvoření finanční rezervy a zvýšení příjmu,“ varuje analytik Broker Consulting Martin Novák.

Banky, které měly v minulosti vypracované vlastní bonitní modely, nyní pracují se stejnými kritérii, což vede k omezení konkurenčního boje. Proto banky snižují úroky.

„Z dlouhodobého hlediska pak regulace ČNB úvěrovými ukazateli výrazně ovlivní celý hypoteční trh. Ale nejsou to jen úvěrové ukazatele. Neméně významný dopad bude mít také přístup ČNB k předčasnému splacení hypoték. Je možné, že některé současné hypoteční banky výrazně utlumí své zaměření na soukromé hypotéky, nebo je přestanou prodávat úplně,“ uzavírá produktový manažer Wüstenrot hypoteční banky Marian Holub.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»