Provozuje:
Juris Real Estate

Justice v Norsku dala zelenou těžbě ropy v Barentsově moři.

Rozhodnutí norské vlády vydat licence na těžbu ropy v Barentsově moři není protiústavní. Rozhodl tak soud v Oslu, který odmítl stížnost ekologů, podle nichž bylo rozhodnutí v rozporu s právem lidí na zdravé životní prostředí.

Justice v Norsku dala zelenou těžbě ropy v Barentsově moři.

autor. JURIS REAL

Rozhodnutí norské vlády vydat licence na těžbu ropy v Barentsově moři není protiústavní. Rozhodl tak soud v Oslu, který odmítl stížnost ekologů, podle nichž bylo rozhodnutí v rozporu s právem lidí na zdravé životní prostředí.

Rozhodnutí norského ministerstva ropného průmyslu a energetiky z jara 2016 napadl Greenpeace a další dvě ekologické organizace.

Ministerstvo udělilo v květnu 2016 licenci k těžbě ropy v norské části Arktidy 13 společnostem. Vedle norské státní firmy Statoil a amerických těžebních skupin Chevron a ConocoPhillips dostal povolení těžit v Arktidě např. i ruský Lukoil. "Tvrzení ekologických organizací, že plán (udělení těžebních licencí) porušuje článek 112 ústavy, neobstálo," uvedl soud. "Stát, který zastupuje ministerstvo ropného průmyslu a energetiky, je zproštěn obvinění," stojí v rozhodnutí. Stěžovatelům soud nařídil uhradit soudní výlohy ve výši 580.000 norských korun (1,5 milionu Kč).

Ekologické organice poprvé sáhly při argumentaci u soudu po ústavě, která všem zaručuje právo na zdravé životní prostředí. Tvrdily, že udělení licencí je v rozporu s pařížskou dohodou o klimatu, kterou Norsko podepsalo. Norsko je v západní Evropě klíčovým producentem a vývozcem ropy a zemního plynu. V Arktidě zatím těží minimálně. Oblast podle odhadů skrývá až 65 procent z dosud neobjevených norských zásob ropy. Region by postupně mohl nahradit naleziště v Severním a Norském moři, která se již vyčerpávají, uvedla agentura Reuters. Právní zástupci norské vlády poznamenali, že ekologové na sebe tímto procesem jen chtěji upozornit a že by nemálo lidí přišlo o práci, pokud by soud ekologům dal zapravdu.

"Paragraf o životním prostředí v naší ústavě byl poprvé potvrzen i při reálné soudní při, ovšem to, že soud neuznal podíl Norska na ničení zemského klimatu, je velkým zklamáním. I přes dnešní neúspěch si myslím, že lidé budou častěji zpochybňovat špatná rozhodnutí svých vlád a častěji se dožadovat jejich nápravy," uvedl k rozhodnutí soudu ředitel Greenpeace Norsko Truls Gulowsen.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»