Provozuje:
Juris Real Estate

Justice odsoudila obviněné z manipulace při pronájmu reklamních ploch.

Obvodní soud pro Prahu 1 uznal vinnými firmu JCDecaux, jejího technického ředitele Tomáše Tenzera a bývalého místostarostu Prahy 1 Michala Valentu (ODS) v kauze pronájmu reklamních ploch v metru.

Justice odsoudila obviněné z manipulace při pronájmu reklamních ploch.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Obvodní soud pro Prahu 1 uznal vinnými firmu JCDecaux, jejího technického ředitele Tomáše Tenzera a bývalého místostarostu Prahy 1 Michala Valentu (ODS) v kauze pronájmu reklamních ploch v metru.

Oba obžalovaní se podle rozsudku na pronájmu domlouvali a dopustili se tím trestného činu zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Soud je za to potrestal peněžitými tresty.

Stejný soud loni obžalobu zrušil, jeho rozhodnutí však letos únoru zvrátil odvolací soud a vrátil věc k novému projednání. Rozsudek je nepravomocný, všichni obvinění se na místě odvolali.

Případ se týká pronájmu tzv. citylightů ve vestibulu metra Staroměstská, které od radnice Prahy 1 v roce 2016 získala JCDecaux. Valenta, který tehdy zasedal v majetkové komisi radnice, podle předsedy soudního senátu Lukáše Svrčka firmu na základě svých kontaktů zvýhodnil tím, že Tenzerovi poskytnul formou MMS zprávy informaci o záměru pronajmout plochy konkurenční firmě euroAWK. To podle soudce vedlo ke zrušení záměru a vypsání nového, ve kterém uspěla JCDecaux.

Soud se na rozdíl od předchozího projednání, kdy senátu předsedala jiná soudkyně, ztotožnil s argumentací státního zastupitelství, podle které je i záměr pronájmu veřejnou soutěží.

Obhájci odsouzených tvrdili, že jí není, protože nestanovuje kritéria hodnocení nabídek. Odkazovali i na metodiku ministerstva vnitra, podle které se obdobné záměry za veřejné soutěže považovat nemají.

Podle Svrčka se však jedná o něco víc, než pouhou informaci. "Jedná se o méně formální projev jistého soutěžení," řekl.

V tom kontextu pak podle něj není možné s neveřejnými informacemi o takové soutěži volně nakládat a sdělovat je třetím osobám, natožpak takovým, které se soutěže účastní.

"Každý profesionál, možná i začátečník, musí vědět, že takovéto neveřejné informace nemůže sdělovat někomu jinému," konstatoval soudce.

Tenzer pak podle něj musel být minimálně srozuměn s tím, proč mu Valenta plánované usnesení radních dva dny před jeho projednáním posílá.

Státní zástupce původně požadoval pro odsouzené, kterými je vyjma dvou zmíněných mužů i samotná firma JCDecaux, kromě peněžitých i podmíněné tresty. Podle Svrčka však povaze přečinu odpovídají peněžité tresty lépe. Tenzer má podle dnešního verdiktu zaplatit 100.000 korun, Valenta a firma JCDecaux po 300.000 korunách.

Soud ani nepřijal tvrzení státního zastupitelství, že Valenta za svou pomoc získal od JCDecaux 240.000 korun vykázaných jako odměnu za konzultační činnosti. Valenta podle registru smluv ve stejné době dostával peníze za konzultace i od městské části Praha 1.

"Společnost JCDecaux se protiprávního jednání nedopustila, proti rozsudku se odvolá a jsme přesvědčeni, že odvolací soudy uznají neexistenci trestného činu," okomentoval rozhodnutí soudu mediální zástupce firmy JCDecaux Jiří Chvojka.

Firma JCDecaux předloni nepravomocně prohrála i soud s pražským dopravním podnikem ohledně provozu reklamy v MHD. Soud dal zapravdu podniku v tom, že je smlouva neplatná.

Odvolací soud věc loni vrátil k novému projednání kvůli technickému pochybení v části původního rozsudku.

DPP trvá na neplatnosti kontraktu a firma JCDecaux kvůli tomu zahájila s ČR mezinárodní arbitráž.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»