Provozuje:
Juris Real Estate

Justice nesmí přehlížet pochybnosti o povaze insolvenčních návrhů.

Pokud existují pochybnosti o věcné správnosti a oprávněnosti insolvenčního návrhu, je povinností soudů se podezřením zabývat. Pochybnosti mohou vyvrátit dokazováním, případně lze návrh odmítnout pro zjevnou bezdůvodnost.

Justice nesmí přehlížet pochybnosti o povaze insolvenčních návrhů.

autor. JURIS REAL

Pokud existují pochybnosti o věcné správnosti a oprávněnosti insolvenčního návrhu, je povinností soudů se podezřením zabývat. Pochybnosti mohou vyvrátit dokazováním, případně lze návrh odmítnout pro zjevnou bezdůvodnost.

Soudy by také měly zvažovat, zda postup věřitele není v rozporu s dobrými mravy. Vyplývá to z nálezu, jímž Ústavní soud (ÚS) vyhověl stížnosti společnosti Zemka Praha.

"Insolvenční zákon obsahuje dostatek nástrojů na odhalování nepoctivých (případně zjevně bezdůvodných) insolvenčních návrhů a je na insolvenčním soudu, aby je dostatečně využil, případně aby dostatečně zdůvodnil jejich nevyužití," stojí v nálezu. Zemka se dosud marně bránila proti rozhodnutí o úpadku a prohlášení konkurzu. Poukazovala přitom na údajně účelové rozdělení konkrétní pohledávky. Městský soud v Praze podle ústavních soudců chyboval, když uvedl, že insolvenční zákon v podobné situaci neumožňuje zjišťovat důvody, pro které se dlužník dostal do úpadku, ani zabývat se motivy navrhovatele.

ÚS zdůraznil, že pokud dlužník předloží relevantní důkazy o šikanózní povaze návrhu nebo zneužití práva věřitele, je povinností insolvenčního soudu vysvětlit, proč se s tímto tvrzením neztotožňuje. Zemka předložila informace, které podle ÚS minimálně vyvolávají pochybnosti o správnosti a důvodnosti návrhu. ÚS nemá pravomoc konstatovat, zda jsou tvrzení pravdivá. "V tomto směru je insolvenční soud povinen provést takové dokazování, které by tyto důvodné pochybnosti o věcné správnosti insolvenčního návrhu vyvrátily," stojí v nálezu. Jako součást obecné regulace insolvenčního řízení je nezbytné vzít v úvahu také aspekt dobrých mravů, zdůraznil soud. "Je společensky i právně nežádoucí, aby insolvenční řízení poskytovalo prostor pro zneužívání práv plynoucích z postavení účastníka," uvedli soudci.

Poslanecká sněmovna v říjnu posunula do závěrečného schvalování novelu, která má omezit šikanózní insolvenční návrhy a podvodné oddlužovací firmy.

Poslanci budou rozhodovat i o úpravě, podle níž by podání nepravdivého insolvenčního návrhu bylo novým trestným činem až s osmiletou sazbou vězení.

Nejvyšší soud loni stanovil, že strůjce šikanózních insolvencí, jejichž cílem je například poškození konkurence, lze trestat podle současných předpisů také za vydírání a pomluvu. V úvahu připadají také další trestné činy, například podvod, poškozování věřitele, podplácení a pletichy v insolvenčním řízení.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

PČR prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k trase metra D.

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D. Na dotaz ČTK to uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Více»

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Všechny články a aktuality »»