Provozuje:
Juris Real Estate

Jsme profíci na výkup nemovitostí!

I proto víme, že hlavním městě mají lidé nejčastěji zájem o byty v deváté a desáté městské části.

Jsme profíci na výkup nemovitostí!

autor. JURIS REAL

I proto víme, že hlavním městě mají lidé nejčastěji zájem o byty v deváté a desáté městské části.

Průměrná plocha těchto bytů je 64 m2, dokládá analýza společností Trigema a Central Group za první čtvrtletí letošního roku.

Cenově jsou tyto byty pod celopražským průměrem za nové bydlení. Z pohledu dispozici se jedná především o 2+kk.

Největší zájem o nové byty je nyní především v deváté, desáté a páté městské části, jak ukazují výsledky souhrnné analýzy.

Tyto oblasti Prahy se na celkovém prodeji nových bytů dohromady podílejí téměř ze dvou třetin. Naopak málo se nové bydlení nabízí v centru, tedy v první a druhé městské části.

Z městských částí, kde je po bydlení největší poptávka, je nejdražším místem v současnosti pátá a osmá městská část. Průměrná cena nového bytu se v Praze 5 pohybuje na úrovni přesahující 66 tisíc korun za m2. V případě Prahy 8 je to pak dokonce téměř 69 tisíc korun za m2. Na druhé straně pod úrovní průměrné ceny za m2 v Praze, která činí 60 517 Kč/m2, je nové bydlení právě v Praze 9 a Praze 10, kde dosahuje výše přes 55, resp. téměř 54 tisíc korun za m2. „Místo, velikost a cena nového bytu jsou tím, co do značné míry rozhoduje o jeho výběru. Až za nimi následuje pověst developera i samotná kvalita nabízeného bytového projektu,“ vysvětluje Marcel Soural, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Trigema, jaké jsou v těchto dnech hlavní důvody k nákupu nemovitosti.

Počet bytů, které se nabízejí, se v Praze k prvnímu čtvrtletí meziročně snížil o více než tisícovku z 6 450 na 5 250. V Praze 9 a 10 je průměrná plocha prodaných bytů okolo 64 m2.

V Praze 5 se však jedná již o plochu přesahující 70 a v Praze 4 dokonce 84 m2. Nejčastěji se poptávka týká bytů, které jsou ve velikosti 2+kk.

Za první čtvrtletí se podle výzkumu společností Trigema, Skanska Reality a Central Group prodalo dohromady 1 600 bytů. Počet dostupných bytových jednotek se pak meziročně snížil z původních 6 450 na 5 250.

Celkově se pro tento rok odhaduje, že by se v hlavním městě mohlo prodat až okolo 7 000 nových bytů. Metodiku analýz verifikuje Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy.

„Platné pražské stavební předpisy by mohly k narovnání rovnováhy mezi poptávkou a nabídkou napomoci. Důležitý však bude také přístup jednotlivých radnic, které projekty schvalují a připomínkují,“ dodává Soural. Zastupitelstvo hlavního města může pražské stavební předpisy schválit 25. května. Pokud by je přijalo již na tomto zasedání, mohly by vstoupit v platnost nejdříve 1. srpna.

Z pohledu celé České republiky se nejvíce bytů prodává právě v hlavním městě. Vloni to bylo v rozmezí od 6 500 do 7 000 jednotek, což je nejvíce od realitní krize.

Dalším významným městem je Brno, kde se minulý rok prodalo téměř 1 000 bytů a v prvním čtvrtletí dalších 362. Za ním následuje Jihomoravský (vloni 1 474 a v 1. čtvrtletí 460 bytů) a Středočeský kraj (vloni 1 046 a v 1. čtvrtletí 240 bytů).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Výborný bude informovat o pomoci ovocnářům s poškozenou úrodu.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude dnes spolu s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem dnes v obci Daminěves na Mělnicku informovat o pomoci ovocnářům, kterým mráz v předchozích dnech zásadně poškodil úrodu. Více»

Skanska startuje prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena.

Skanska zahájila prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena v pražských Vysočanech. Bytový dům nabídne 134 nízkoenergetických bytů ve třech sekcích pojmenovaných po sestrách Emila Kolbena. Více»

Mrazy způsobily rozsáhlé škody na úrodě ovoce.

Škody hlásí i zelináři. Více»

Mrazy způsobily škody zelinářům.

Ochlazení oddálí sklizeň zeleniny. Více»

Všechny články a aktuality »»