Provozuje:
Juris Real Estate

Ještě Babišova vláda schválila mírné navýšení dávek na bydlení.

Prudký nárůst cen ale nezohledňují.

Ještě Babišova vláda schválila mírné navýšení dávek na bydlení.

autor. JURIS REAL, ČTK

Prudký nárůst cen ale nezohledňují.

Ještě Babišova vláda v demisi schválila mírné navýšení tzv. normativních nákladů pro výpočet dávek na bydlení. Zvednou se od ledna zhruba o dvě až tři procenta.

Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to řekla ministryně financí v demisi Alena Schillerová (ANO). Poznamenala, že nové částky ale nezahrnují prudké zdražování energií.

Podle zákonných pravidel ho totiž není možné započítat. Dopady růstu cen má řešit novela o sociální podpoře. Také tu vláda schválila a posílá ji k projednání Sněmovně.

Normativní náklady upravuje kabinet pro každý rok v nařízení. Normativy stanovuje podle meziroční změny cen nájmů a energií za první tři čtvrtletí.

MPSV do návrhu zahrnulo tentokrát po připomínkách i měsíc říjen, zohlednilo tedy deset měsíců místo devíti.

Normativy se tak zvedají o 2,2 až 2,8 procenta v nájemním bytě a o 2,3 až 2,4 procenta ve vlastním a družstevním bytě.

"Jde o zvýšení měsíčních částek normativních nákladů o 150 až 444 korun u bytů užívaných na základě nájemní smlouvy a 120 až 277 korun u bytů družstevních a bytů vlastníků," upřesnilo v podkladech k nařízení ministerstvo práce a sociálních věcí.

Výdaje na dávky na bydlení se tak příští rok navýší o 381,4 milionu korun.

Podle Schillerové nové normativy neodpovídají růstu cen energií, ale jiný výpočet není podle nynějších pravidel podle legislativců a statistiků možný bez změny zákona.

"To není dobrá zpráva. Samozřejmě se v položkách neprojeví to, co skutečně pro nejpotřebnější dopad znamená," uvedla Schillerová. Podle ní kabinet schválil i návrh novely o státní sociální podpoře.

Ministerstvo práce do ní původně navrhovalo pro příští rok mimořádné navýšení normativů o konkrétní částky, na dávky by bylo potřeba navíc kolem 1,1 miliardy z rozpočtu. Ministerstvo financí bylo proti.

Spolu s dalšími institucemi doporučovalo upravit zákon tak, aby normativy víc odpovídaly skutečnosti a bylo případně možné je měnit.

Nově by kabinet podle přijaté verze mohl normativní náklady stanovit podle očekávaných cen, ne podle cen za minulé období.

"Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo zpřesnění zmocňovacího ustanovení tak, aby se dalo vycházet z predikcí," prohlásila Schillerová. Podle ní to je ale "otázka doby budoucí".

Novelu dostane ještě k projednání Sněmovna a Senát a pak k podpisu prezident.

Nařízení s novými normativy vláda podle končící ministryně financí schválit musela, protože nový kabinet by to nemusel do konce roku stihnout.

V České republice se vyplácejí dvě dávky na bydlení. Na příspěvek má nárok vlastník nebo nájemce, který je v bytě trvale hlášený, pokud mu na pokrytí nákladů na přiměřené bydlení nestačí v Praze 35 procent a jinde 30 procent příjmu.

Dávka by měla odpovídat rozdílu mezi normativem a 0,3 či 0,35násobkem příjmu.

Za přiměřenou bytovou plochu pro jednu osobu se považuje 38 metrů čtverečních, pro dvě 52, pro tři 68 a pro čtyři a víc lidí 82 m2.

Doplatek je pak pro lidi v hmotné nouzi a má jim dorovnat výdaje na bydlení tak, aby jim zbylo na živobytí.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»