Provozuje:
Juris Real Estate

Je nutné připravit parametry užitkové vody.

Ušetřit by se dalo až 40 procent pitné vody.

Je nutné připravit parametry užitkové vody.

autor. JURIS REAL, ČTK

Ušetřit by se dalo až 40 procent pitné vody.

V české legislativě je třeba připravit detailní parametry užitkové vody, na základě kterých bude zajištěna její zdravotní nezávadnost.

Na tiskové konferenci to řekl ředitel aliance Šance pro budovy Petr Holub. Podle jeho názoru má zavedení definice užitkové vody do zákona o ochraně veřejného zdraví motivovat stavebníky k většímu využívání čistíren šedých vod v projektech.

Jak sdělil, detailní parametry by mělo připravit ministerstvo zdravotnictví. Užitkovou vodou se označuje dešťová voda nebo takzvaná šedá vody z umyvadel a sprch pro splachování, praní, závlahu nebo umývání vozidel.

"Díky ujasnění pravidel budou stavebníci vědět, jaké parametry má užitková voda splňovat, pokud ji chtějí ve své budově využívat k zalévání, splachování nebo například praní. Ministerstvo zdravotnictví by nyní mělo připravit vyhlášku s kvalitativními parametry, na základě kterých se bude pomocí odběrů a rozborů prokazovat, že upravená srážková a šedá voda je zdravotně nezávadná a nepředstavuje ohrožení veřejného zdraví," konstatoval Holub.

Česká republika má podle Holuba velký potenciál pro úsporu vody v budovách. Jako příklad bytových domů s recyklací šedých vod uvedl projekt Botanica K v pražských Jinonicích nebo rekonstrukce panelového domu v Jiříkově. Systémy na recyklaci šedé vody využívají také některé hotely, např. Mosaic House v Praze, Bouda v Malé Úpě nebo Galant v Mikulově.

Nejvíce těchto systémů bylo zavedeno v rodinných domech, kde není třeba žádat o povolení hygieniky. "Podstatná část těchto projektů byla podpořena z takzvané malé Dešťovky, tedy Národního programu Životní prostředí. Od doby jejího vyhlášení v září 2017 jsme do dnešního dne přijali na 10.500 žádostí v celkovém objemu dotační podpory ze strany státu za zhruba 425 milionů korun," doplnil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Loni v prosinci prezident Miloš Zeman podepsal novelu vodního zákona, která obecně podporuje snazší využití šedé vody v budovách. Pokud se hygienicky upraví, je možné ji využívat pro splachování, úklid nebo třeba mytí aut.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dvorecký most je komplikovaná stavba.

Řekl ČTK stavbyvedoucí Metrostavu. Více»

Ministerstva se dohodly na rozdělení výnosů z emisních povolenek.

Ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu našla shodu na rozdělení výnosů z emisních povolenek a vláda by ji dnes měla potvrdit. Vyplývá to z vyjádření ministrů při příchodu na jednání kabinetu. Více»

Škody způsobené mrazem na úrodě vinařů v ČR budou ve stovkách milionů korun.

Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v České republice půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl ČTK prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Více»

Zájem o dřevostavby loni v České republice stagnoval.

Přibývá veřejných staveb. Více»

Zájem o tepelná čerpadla v České republice stagnuje.

Obor jedná se státem o podpoře. Více»

Všechny články a aktuality »»