Provozuje:
Juris Real Estate

Je investice do zemědělské půdy manažerským rizikem či jistotou?

Každý potencionální investor do těchto realit by měl před plánovanou transakcí zvážit nejen potenciál výnosu, ale také rizika, uvádí Martin Prokop ze Společné realitní a advokátní kanceláře JURIS REAL, který se na segment pozemků specializuje.

Je investice do zemědělské půdy manažerským rizikem či jistotou?

autor. JURIS REAL

Každý potencionální investor do těchto realit by měl před plánovanou transakcí zvážit nejen potenciál výnosu, ale také rizika, uvádí Martin Prokop ze Společné realitní a advokátní kanceláře JURIS REAL, který se na segment pozemků specializuje.

V současnosti je investice do zemědělských pozemků brána jako méně riziková, konstatuje dále Martin Prokop.

Právě podhodnocení zemědělské půdy vůči západním zemím lze interpretovat jako určitý faktor či poznatek, který právě snižuje rizika propadu cen pozemků. Určitou roli zde hrají určitě také úrokové míry centrálních bank, které jsou tak nízké, že vedle nich ani výše nájemného od zemědělských družstev nevypadá zle. Samozřejmě je zde řeč o dlouhodobé investici do orné půdy bez spekulativního záměru následné změny územního plánu. V České republice by se měla v budoucích letech dostat cena zemědělské půdy na úroveň ostatních zemí EU. Průměrná cena se zde pohybuje v přepočtu od 25 do 50 Kč/m2, v Česku však nepřesahuje 8 Kč/m2. Hlavním důvodem je podle Martina Prokopa především nízké nájemné, jež je způsobeno rozdělením půdy mezi velké množství malých vlastníků.

Cena zemědělské půdy v rámci České republiky je tedy výrazně nižší, ale její úrodnost ani obdělávatelnost se od okolních zemí tolik neliší. Její výměra se kvůli záborům pro výstavbu každoročně snižuje o několik tisíc hektarů.

Co z toho tedy podle Martina Prokopa plyne? České zemědělské půdy ubývá, její tržní ceny jsou podhodnoceny a porostou. Jednak aby se postupně vyrovnaly se zahraničím, ale také kvůli úbytku obdělávatelných ploch. Investice do ní v delším časovém horizontu přinese zajímavé zhodnocení vložených prostředků.

"Hlavním úkolem investora je tedy sjednotit větší množství menších pozemků do velkého celku. To je nelehký úkol, neboť je nezbytné oslovit mnoho vlastníků, připravit smlouvy atd. A je dobré na tuto činnost použít zkušenou a renomovanou realitní kancelář a také využívat možnosti digitálních dat, které jsou v současné době k dispozici", zdůrazňuje Prokop. Ještě nedávno bylo totiž potřeba vytisknout archy katastrálních map a do nich zakreslovat pozemky jednotlivých vlastníků. K tomu si složitě z katastru získávat informace o každém z nich. To už v současné době není nutné. Jednou z možností je využití některé ze společností, která je schopna dodat komplexní a podrobná data dané lokality v digitální podobě, včetně tabulky s jednotlivými vlastníky. Po získání informací a vyfiltrování nejvhodnějších pozemků přichází mravenčí práce, kterou představuje oslovení majitelů s nabídkou odkoupení. Zde se dá postupovat dvěma způsoby. Buď osobně, což zabere mnoho času a také vlastníci parcel v jednom katastrálním území mohou žít po celé ČR, tzn. jsou zde vyšší finanční náklady, anebo písemnou formou. Např. program společnosti ADOL je schopen pomoct s vyfiltrováním potenciálních prodejců společně se sestavením vzorového dopisu k jejich oslovení.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»