Provozuje:
Juris Real Estate

Jakými všemi způsoby se dá pořídit byt do vlastnictví?

Nový, nebo starý? Od developerské společnosti, či přímo od soukromého vlastníka, od obce nebo třeba v nedobrovolné dražbě. Možností, jak si pořídit vlastní byt či dům, je mnoho a všechny mají samozřejmě své výhody a nevýhody.

Jakými všemi způsoby se dá pořídit byt do vlastnictví?

autor. JURIS REAL

Nový, nebo starý? Od developerské společnosti, či přímo od soukromého vlastníka, od obce nebo třeba v nedobrovolné dražbě. Možností, jak si pořídit vlastní byt či dům, je mnoho a všechny mají samozřejmě své výhody a nevýhody.

Byt od developera: Tady je hlavní přednost jasná – byt je nový, a proto nebude několik let třeba do něj výrazně investovat. Ale na druhou stranu se mohou noví vlastníci u některých bytových jednotek potýkat s problémy v kvalitě, protáhnout se může i samotná stavba a předání nemovitosti. Je také třeba zajímat se i o výši pravidelných úhrad do fondu oprav, někde si ji stanovuje až společenství vlastníků jednotek, jinde developer, zvláště pokud má ve sdružení vlastníků částečný podíl, protože některé jednotky například pronajímá. Poměrně vysoký může být také poplatek za správu, pokud jde například o uzavřený komplex s recepcí a podobně. Nemalou výhodou je, že můžete nedostatky po koupi reklamovat jako u jiného zboží.

Byt přímo od vlastníka: Starší byt od majitele můžete koupit přímo nebo zprostředkovaně prostřednictvím realitní kanceláře, přičemž se spíše doporučuje druhá možnost, jelikož tak nejlépe dosáhnete toho, aby měl převod nemovitosti všechny právní náležitosti. V každém případě je třeba ověřit si na katastru nemovitostí to, zda k nemovitosti patří i pozemek na kterém stojí, v případě rodinných domů např. včetně příjezdových cest. Na katastrálním operátu je taktéž možné ověřit, zda ne nemovitost nejsou vázána nějaká břemena. S prodejem musí souhlasit všichni vlastníci, tedy například oba manželé nebo všichni dědici. Velkým rizikem, které se objevuje stále častěji, jsou dluhy spojené s nemovitostmi, a rozhodně se nejedná "pouze" o jasně dané zástavní právo v případě hypotečního úvěru, kterou je naopak možné bez problémů po dohodě s původním splácejícím a bankou převzít. Některé dluhy a zástavy lze rovněž ověřit na katastru, prodávající může rovněž na vaše přání doložit bezdlužnost u různých státních institucí, aby bylo zjevné, že se neobjeví dluhy, které by se ještě mohly vztáhnout k jeho původní nemovitosti. Realitní kanceláře mívají více nástrojů, jak tento problém ověřit a řešit.

Koupě bytu z majetku obcí (tzv. privatizace)nebo státu: Menší i větší města stále prodávají část svého bytového fondu soukromým vlastníkům. Obce tak činí většinou pomocí tzv. obálkové metody. Byt prodávají za předem jasně stanovených podmínek včetně stanovení termínu, kdy se rozhodne a do kdy bude potřeba byt zaplatit. Vítězí nejvyšší nabídka, přičemž uchazeči o nemovitost nemají šanci vědět, kolik je zájemců celkem a jaké jsou ostatní nabídky. Tímto způsobem lze získat slušné bydlení za cenu pohybující se kolem tržní ceny v místě obvyklé, ale někdy ještě i levněji.

Byt v dražbě nebo aukci: Koupě bytu nebo nemovitosti, kterou dal exekutor do dražby kvůli zatížení dluhy, může být finančně velice výhodné, protože vyvolávací cena obvykle začíná na polovině ceny stanovené soudním znalcem, která odpovídá skutečně tržní hodnotě bytu. Jakmile by se však v průběhu dražby cena hodně zvedla, výhodnost nákupu padá, přitom je tento scénář u kvalitních bytů či domů pravděpodobný. Je přitom třeba počítat s tím, že může trvat několik měsíců až rok, než se podaří vypořádat všechny dluhy a vystěhovat, někdy nuceně, původní majitele. Navíc hrozí, že se ještě objeví nějaké skryté zástavní právo. Navíc si na takovou nemovitost nelze vzít od banky hned hypoteční úvěr. Nemovitosti lze koupit také v dražbě dobrovolné, ovšem byty či rodinné domy se tímto způsobem prodávají minimálně. Výjimečné nemovitosti se někdy prodávají pomocí aukcí – na rozdíl od dražby se v tomto případě stává kupující vlastníkem až po uzavření řádní kupní smlouvy, v případě dražby se tak děje příklepem.

"Koupě družstevního bytu": Ačkoli to lidé ne vždy rozlišují, v případě koupě družstevního bytu nekupujete bytovou jednotku, nýbrž tzv. podíl v bytovém družstvu, díky tomu jsou tyto byty v průměru o deset až dvacet levnější než stejně velké byty ve stejné lokalitě ve vlastnictví soukromého majitele. Družstevní byt můžete koupit buď od stávajícího člena družstva nebo od developera, který se zaměřuje právě na tuto výstavbu – tato možnost je vhodná pro lidi, kteří nemají šanci na běžnou hypotéku, protože úvěr si tu bere developer. Uvažujete-li o vstupu do družstva, zajímejte se pak i o jeho stanovy. Každý člen družstva disponuje při rozhodování o jejich podobě jeden hlas a je jedno, kolik nebo jak velkých bytů mu patří.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»