Provozuje:
Juris Real Estate

Jaký byl, je a bude vývoj daně z nabytí?

To si řekneme dnes, ale platí, že nejdříve bylo zvýšení, teď přichází možná rušení.

Jaký byl, je a bude vývoj daně z nabytí?

autor. JURIS REAL

To si řekneme dnes, ale platí, že nejdříve bylo zvýšení, teď přichází možná rušení.

Občanská demokratická strana se nechala slyšet, že chce úplně zrušit daň z nabytí. Přitom, když byla ODS vládní stranou, rozhodně tak neučinila. Naopak tehdy tuto daň zvýšila ze tří na čtyři procenta. „Je to podle nás daň zbytečná, komplikuje život lidem a zdaňují se již jednou zdaněné peníze,“ řekl včera předseda ODS Petr Fiala. V roce 2013 vláda Petra Nečase změnila dani z převodu nemovitosti jak jméno, tak i pravidla. Od té doby máme daň z nabytí a sazba se o procentní bod zvýšila. Dnes plánuje ODS tuto daň, kterou musí uhradit prodávající nemovitosti, zrušit. V loňském roce daň z nabytí přinesla do státní kasy cca. devět miliard korun. Tato daň se neplatí v případě dědictví nebo darování dané nemovitosti. „Daň z nabytí nemovitých věcí se platí z již jednou zdaněných peněz – jestliže si kupuji nemovitost, musel jsem na ni vydělat a vydělané peníze zdanit. Chceme tedy odstranit dvojité zdanění. Zároveň je to překážka ve volném obchodu mezi lidmi,“ vysvětluje předseda ODS Petr Fiala.

Sazba daně z nabytí jsou čtyři procenta. Kupříkladu při koupi bytu za dva miliony korun, tak musí nový majitel zaplatit o 80 tisíc korun víc, než je cena bytu.

Se zrušením daně souhlasí například i Strana svobodných občanů. „Svobodní za zrušení této a podobných „malých“ daní bojují již od svého vzniku v roce 2009, tedy i v době, kdy ji ODS zvýšila ze 3 na 4 %. Jelikož je třeba hlásat nejen rušení daní, ale abychom nebyli populisté, musíme zároveň říci, co stát má dělat s výpadkem příjmu ze zrušené daně. V případě nemovitostní daně se přímo nabízí zrušení státního příspěvku na stavební spoření a výdaje státu na podporu bydlení a renovace. Výnos z této daně byl vloni přibližně 9 mld. Na podporu stavebního spoření jde asi polovina této částky, o zbytek se více než podělí různé podpory renovací a výstavby ministerstva pro místní rozvoj a dalších agentur. Dochází tedy k tomu, že z daní platí podporu bydlení několika lidí všichni a to i ti, kteří na své bydlení i díky daním nemohou dosáhnout,“ uvedl pro server Hypoindex.cz David Forbelský, krajský předseda Svobodných.

Novela zákona může zdražit nemovitosti.

V připomínkovém řízení je novela zákona o dani z nabytí nemovitých věcí. V ní je také obsažena zásadní změna, podle níž by se plátcem daně z nabytí nemovitých věcí nově stal kupující. Toto opatření může vést ke zdražení pozemků pro developery a posléze i k růstu cen nových bytů. Novela zákona by měla platit od 1. ledna 2016. „Jedná se o zcela nevhodný zásah do stávajících smluv a právního prostředí, které tu fungovalo mnoho let. V předkupních smlouvách (smlouvách o kupních smlouvách budoucích) u pozemků, které se mnohdy uzavírají i na mnoho let dopředu, se totiž uvádí konkrétní cena a předpokládá se, že daň z nabytí nemovitých věcí bude platit prodávající. Nově tak hrozí, že kvůli změně plátce daně – a při zachování současného znění předkupních smluv – dojde k prodražení pozemků o 4 procenta (sazba daně). Toto zdražení budou muset developeři promítnout i v cenách nových bytů. Odhaduji, že to může způsobit nárůst cen nových bytů i v řádu desítek tisíc korun. Za zcela tristní považuji stav, kdy se zde o chystané změně vůbec nemluví a téměř nikdo o ní neví. Je to další případ českého legislativního Kocourkova, kdy se tu zcela nesystematicky mění daňové zákony a narušuje prostředí, které zde fungovalo dlouhá léta,“ říká Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti EKOSPOL.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»