Provozuje:
Juris Real Estate

Jaké lze očekávat trendy na českém realitním trhu nejen pro letošní rok?

Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN) realizovala dotazníkový průzkum s cílem zjistit, jaké nejvýraznější trendy se budou projevovat na trhu nemovitostí v ČR republice v nejbližších dvou letech.

Jaké lze očekávat trendy na českém realitním trhu nejen pro letošní rok?

autor. JURIS REAL

Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN) realizovala dotazníkový průzkum s cílem zjistit, jaké nejvýraznější trendy se budou projevovat na trhu nemovitostí v ČR republice v nejbližších dvou letech.

Výsledky tohoto průzkumu pak především potvrzují, že na českém realitním trhu panuje mezi odborníky mírný optimismus.

Za nejvýraznější trend, který se bude projevovat na trhu nemovitostí v ČR v letech 2014 a 2015 bez ohledu na jednotlivé realitní (obchodní) segmenty, označila největší část respondentů růst, resp. stabilizaci národního hospodářství a trhu.

Za očekávaný trend je možné označit rostoucí zastoupení nových hráčů, zpravidla z řad domácích privátních investorů nebo i firem mimo realitní trh, ale také zahraničních institucionálních investorů.

Odborníci očekávají, že v roce 2014 bude růst atraktivita v segmentu logistických a datových center. Pokračovat by měla výrazná diverzifikace trhu.

Přestože rekodifikaci soukromého práva a schválení nového Občanského zákoníku považovalo jen 9 % respondentů za klíčové v roce 2013, vývoj událostí v posledních měsících roku tento názor výrazně posunul.

Dnes se již více než třetina respondentů domnívá, že implementace nového Občanského zákoníku a s ní spojené dopady na praxi realitního trhu se stanou klíčovou událostí v letech 2014 a 2015.

Další odpovědi v této části průzkumu potvrzují, že se na českém realitním trhu dá očekávat oživení.

Na druhé a třetí místo klíčových událostí v nejbližších dvou letech bude podle realitních expertů zvýšení objemu investic a mírný růst trhu.

Největší nárůst počtu nových projektů lze podle výsledků průzkumu očekávat zejména na kancelářském trhu (34 %). Podle komentářů bude z hlediska přírůstku nových kancelářských (administrativních) prostor hrát významnou roli zejména naše metropole.

Podle některých odborníků se Česká republika opět stává atraktivní pro logistické a výrobní firmy, 28 % respondentů očekává značný přírůstek právě v segmentu logistických a industriálních prostor.

Celkem 77 % oslovených expertů se shoduje, že v rezidenční oblasti bude panovat mírný přírůstek. A téměř polovina respondentů si myslí, že stagnace nastane v segmentu cestovního ruchu a v projektech pro volný čas, které budou více závislé na mimobankovním financování (zejména na fondech EU).

Poměrně skepticky respondenti vidí i přírůstky nových obchodních ploch. Odborníci se shodují, že napříč segmenty existuje, a v následujících dvou letech se dále prohloubí, rozdíl mezi Prahou a regiony.

V otázce míry návratnosti developerských projektů zůstávají odborníci ve zdrženlivé shodě: neexistuje podle nich univerzální výše „yieldu“, respektive už nyní se prohlubují rozdíly ve výnosech mezi jednotlivými nemovitostmi měnícími vlastníka.

Pro roky 2014 – 2015 bude docházet nejen k větší stratifikaci výnosů, ale některé komerční objekty budou prakticky neprodejné.

Ať už z důvodu nereálné představy o ceně, vysokým provozním nákladům anebo kvůli nízké obsazenosti a tím i nedostatečným výnosům pro majitele.

Jaká jsou konkrétní omezení a negativa, která ovlivní další rozvoj trhu v tomto období? Toto téma mělo u dotazovaných expertů v rámci průzkumu ARTN největší odezvu.

Skoro polovina respondentů uvádí jako nejdůležitější právní a daňové změny spojené se zavedením nového Občanského zákoníku.

Cesta k právní jistotě a předvídatelnosti dopadů posledních změn nebude podle odborníků vůbec jednoduchá a teprve praxe v nejbližších dvou letech ukáže praktický dopad nové legislativy.

Stěžejní roli pak sehrají podle komentářů zejména změny v DPH, které aktuálně provází řada protichůdných rozkladů a stanovisek.

Druhým nejčastěji uváděným faktorem brzdícím další rozvoj nemovitostního trhu je financování developmentu (37 % respondentů), zejména vysoké požadavky na výši equity a konzervativní přístup ze strany financujících bank.

Na třetím místě omezujících faktorů se umístila celková ekonomická situace v České republice, tedy pomalu rostoucí HDP, slabá poptávka, politická nestabilita, nízká atraktivita pro zahraniční investory a v neposlední řadě kurzový vývoj české koruny vůči euru.

V rámci průzkumu jsme se zajímali také o to, co je největším nešvarem českého realitního prostředí.

Celkem 38 % respondentů se shoduje na tom, že se stále setkáváme s amatérismem a nesolidním jednáním, které poškozuje trh a negativně ovlivňuje jeho celkovou atmosféru.

V této souvislosti bylo v rámci komentářů nejčastěji skloňováno slovo „kvalita“ – kvalita zprostředkovatelů a poradců, kvalita projektů, kvalita informací o trhu, kvalita práce a materiálů.

Přetrvávajícím neduhem je nadále korupce, na čemž se shodlo 15 % respondentů.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»